L'Hospital
essh: L'Hospital
witam , trzaskam sobie proste zadanka i ciekawi mnie jedna rzecz, mianowicie mam policzyc
granice korzystajac z de L'Hospitala
lim(xctgx) przy x−>0 korzystam z "reguły" zamiany mnożenia na dzielenie przez odwrotność
jednego ze składników, tzn :
| | ctgx | |
(..)= |
| i tym sposobem otrzymuję wynik −1 natomiast zamieniajac w ten sposób : |
| | 1x | |
| | x | |
(..)= |
| wychodzi 1 i to jest prawidłowy wynik. Tak może byc ? czy to ja robie |
| | 1ctgx | |
gdzieś błąd ? teoretycznie powinno byc chyba dowolne czy zamieniam sobie pierwszy czy drugi
czynnik w mnożeniu. Wiem ,że zamieszałem ale nie potrafię chyba inaczej tego pytania
sprecyzować
25 gru 13:05
Rivek: | ctgx | | 0 | |
| −> tutaj nie masz wyrażenia nieoznaczonego [ |
| ], bo w mianowniku masz +/− |
| 1x | | 0 | |
∞. nie można L'Hospitalem, więc dlatemu źle
25 gru 13:30
Rivek: Przepraszam, może być. Mea culpa. tutaj też wychodzi 1, bo:
| | ctgx | | −1sin2x | | x2 | | x | x | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =lim |
|
| |
| | 1x | | −1x2 | | sin2x | | sinx | sinx | |
no a te granice są równe 1 (można rozpisać, ale tyle są) więc wynik jest 1, nie −1
25 gru 13:38
essh: no tak....

wiedziałem, że pewnie coś pokreciłem

zjadłem "−" przy wzorze na pochodną ctg ,
wszystko jasne , dzięki
25 gru 14:05