wyznacz dziedzinę funkcji
kasia: wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= √−x2+x+12+ 1/(2x+5)
24 mar 16:01
tim:
zał.
pod pierwiastkiem nie może być ujemnych
w mianowniku nie może być 0
24 mar 16:02
kasia: ale to jest osobno ta jedynka podzielona przez 2x+5
24 mar 18:58
Eta: 1/ −x
2 +x +12≥0
i 2/ 2x +5≠0
Δ= 49
√Δ=7 2x≠ −5 => x≠ −5/2
x
1 = −3 x
2 = 4
+ + + +
−−−−−−−−−(−3)−−−−−−−−−−−−−−4−−−−−−−−−−−>x
− − − − − − − −
1/x€ < −3,4>
i 2/ x ≠ − 5/2
cz. wspólna 1/ i 2/ czyli
D: x€<−3; −5/2) U (− 5/2; 4>
można też zapisać tak : D =<−3,4> −{−5/2} ( czyli bez −5/2
25 mar 01:09