Objętość ostrosłupa
monika: Dany jest ostrosłup, którego podstawą jest trójkąt prostokątny o bokach 4, 4√3, 8. Wysokość
ostrosłupa wynosi 2(3−√3). Oblicz objętość ostrosłupa. Mi wychodzi V=16(√3−1). W
odpowiedziach jest V=32(√3−1). Gdzie robię błąd?
24 gru 20:06
ICSP: H = 2(3 −
√3)
podstawiamy :
| | 1 | | 16 | |
V = |
| * 8√3 * 2(3−√3) = |
| (3√3 − 3) = 16(√3−1) |
| | 3 | | 3 | |
24 gru 20:17
monika: No i dokładnie tak robiłam, czyli w odpowiedziach jest błąd. Dzięki i wesołych świąt
24 gru 20:22