Potęgi
konsu: Liczbę 211+3*211 można zapisać jako? 213 a jak do tego dojść?
24 gru 19:41
konsu: 2 są do potęgi 11 a na końcu do potegi 13
24 gru 19:42
Ajtek: Tak to ma wyglądać:
211+3*211
24 gru 19:44
ICSP: 211 + 3*211
t = 211
t + 3*t = t + 3t = 4t = 22 * t
22 * 211 = 213
24 gru 19:44
konsu: Dokładnie
24 gru 19:44
ICSP: Zamiast robić zadania idź zjeść kolacje wigilijną.
24 gru 19:45
Ajtek: ICSP a nie prościej wyciągnąć 211 przed nawias i później ładnie wychodzi.
Z podstawianiem nie wszyscy mogą załapać.
24 gru 19:47
ICSP: można. Podstawienie w tym wypadku ma to do siebie że otrzymujemy później t + 3t co jest bardzo
łatwe w dodaniu. Wyciąganie przed nawias może sprawić niektórym trochę problemu.
24 gru 19:50
ICSP: 211 + 3*211 = 211(1+3) = 4 * 211 = 22 * 211 = 213
sposób z wyciągnięciem przed nawias. Moim zdaniem to jedno i to samo.
24 gru 19:59