% tłuszczu
konsu: W zbiorniku jest 150kg mleka ktore zawiera 4% tluszczu. Ile to kg tluszczu nalezy oddzielic aby
otrzymac mleko o zawartosci 0.5% tluszczu.wynik podaj w zaokragleniu do 0.01kg.
4% z 150 to 6kg
1%=1.5kg
4−0.5=3.5%
3.5%=5.25kg
Czyli odp 5.25 a z tyłu ksiązki figuruje 5.28. nie wiem jaki blad zrobilem
24 gru 19:06
ICSP: 150kg − masa mleka z 4% tłuszczam
6kg − masa samego tłuszczu w tym mleku
x − masa tłuszczu który trzeba odlać
600 − 100x = 75 − 0,5x
−99,5x = − 525
x = 5,27638190954774 ≈ 5,28
24 gru 19:58
Gustlik:

Metoda kubełkowa:
150*4−x*100=(150−x)*0,5
600−100x=75−0,5x /*2
1200−200x=150−x
−200x+x=150−1200
−199x=−1050 /:(−199)
x≈5,28 kg
24 gru 20:22