Procent z liczby
konsu: W klasie liczacej 36 uczniow liczba chlopcow jest o 40% wieksza od liczby dziewczat
Oblicz jaki procent uczniow tej klasy stanowia dziewczeta.
To pewnie jest proste tylko nie wiem jak zaczac
24 gru 18:35
ICSP: x − liczba chłopców
y − liczba dziewczyn
x + y = 36
x = 1,4y
układ równań

po podstawieniu :
2,4y = 36
y = 15
24 gru 18:42
konsu: Dziękówa
24 gru 18:56
ICSP: No problemówa
24 gru 18:57
Gustlik: x − liczba dziewcząt
x+1,4x=36
2,4x=36 /:2,4
x=15
Odp: Liczba dziewcząt 15, liczba chłopców 21
24 gru 20:24
świąteczny ICSP: Gustlik źle masz xD
25 gru 00:19