okregi i trapez
Hania: Na okręgu o promieniu 3 cm opisany jest trapez równoramienny, którego ramie wynosi 10 cm
Oblicz pole i obwód powierzchni tego trapezu?
24 mar 15:59
tim: Mam pomysł. Zaraz rysunek zrobię.
24 mar 16:14
24 mar 16:17
Hania: ok
24 mar 16:17
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090324/beztytulu44.jpg
Ok.
r = 3
ramię = 10
d = 6
Z Pitagorasa obliczyłem boki podstawy = 8.
d2 + z2 = 102
z = 8
I teraz dwa wzory.
Pole trapezu = U{(a + b)*h}{2}
Pole czworokąta opisanego na okręgu = U{a+b+c+d}{2} * r
a = 8 + x + 8
b = x
h = 6
r = 3
Podstaw do tych wzorów i przyrównaj je do siebie. Oblicz x.
24 mar 16:18
tim: z = kawałki podstaw, równe z dwóch stron [trapez równoramienny]
24 mar 16:18
tim: Poprawię wzory, bo ułamki zniknęły na kilka minut xD
(a + b) * h
----------
2
a + b + c + d
--------------- * r
2
24 mar 16:20
Hania: Dzięki
24 mar 16:24
tim: Jak rozwiążesz podaj ile x ci wyszedł.
24 mar 16:25
Hania: nie wiem czy dobrze ale chyba 6?
24 mar 16:38
tim: (a + b) * h (16 + x) * 6
---------- = -------------------
2 2
a + b + c + d 16 + x + x + 10 + 10
--------------- * r = --------------------------- * 3
2 2
Przyrównujemy.
3(16 + x) = 3(36 + 2x)
------------
2
48 + 6x = 108 + 6x
----------
2
48 + 6x = 54 + 3x
3x = 6
x = 2
A teraz
24 mar 16:42
Hania: wyszedł ci obwód 40
24 mar 16:57
24 mar 17:01
Hania: Dziekuje bardzo
24 mar 17:02