pole prostokata
ja: Obwód prostokąta wynosi 20 cm. Oblicz długości boków prostokąta, gdy jego pole wynosi 22cm2
24 gru 17:05
Krzysiek: rozwiąż układ równań:
a+b=10
ab=22
24 gru 17:08
świąteczny ICSP: a+b = 10
ab = 22
zauważamy ze są to wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach a i b
mamy więc trójmian :
x2 − 10x + 22 = 0
Δ = 100 − 88 = 12
√Δ = 2√3
x1 = 5 + √3
x2 = 5 − √3
x1 = a
x2 = b
Obwód widać ze się zgadza.
P = 25 − 3 = 22
też siez gadza.
24 gru 18:07
natii48910: obwód prostokąta wynosi 22cm. oblicz pole tego prostokąta a) jeśli jeden z boków ma 4 cm
b)jeden z boków ma 6 cm
7 sty 20:09
ZK: B) a=6cm to 2*6cm+2b=22cm to 2b=22cm−12 to 2b=10cm to b=5cm
Pprost. =a*b=5cm*6cm=30cm2
Zrob tak samo przyklad A .
7 sty 21:14