doprowadzilem do wspolnego mianownika i w pewnym momencie klopot
zbk: wykaż że dla a≠0, b≠0 oraz a≠−b wyrażenie (1/a3 +1/b3 + 3/a2b +3/ab2) można doprowadzić do
postaci (ab/a+b)6
24 gru 16:56
świąteczny ICSP: hmm mi wyszło :
Mozę ktoś bardziej ogarnięty sobie z tym poradzi.
24 gru 18:08
świąteczny ICSP: chociaż dla a = 1 ora b = 1
1+1+3+3 = 6 + 2 = 8
| | 1*1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )6 = ( |
| )6 = |
| |
| | 1+1 | | 2 | | 64 | |
24 gru 18:10
24 gru 18:10
zbk: ja pamietam tylko na innej stronie widzialem ze kolesiowi udalo sie wykazac
http://www.matematyka.pl/177789.htm i ciągle mnie
to nurtuje bo ja próbuje sposobem gdy pierwsze doprowadzam wszystko do jednego mianownika
28 gru 19:20
ICSP: gdyby to wszystko było jeszcze podniesione do potęgi −2 to by było dobrze.
28 gru 19:28
ICSP: no bo jest...
Ludzie przepisujcie poprawnie treśc zadania.
Dokończę już.
| | ab | | ab | |
[( |
| )−3]−2 = ( |
| )6 c.n.w. |
| | a+b | | a+b | |
28 gru 19:30
zbk: a wlasnie i teraz nie ma problemu bo przy drukowaniu ucielo − i wogóle nie wiedzialem dzieki
za pomoc
niektórzy są bardziej spostrzegawczy
28 gru 19:42