koła wpisane w kąt, zad z ciągów
matroz: W kąt o mierze 60 stopni wpisano koło, a następnie dopisano jeszcze cztery koła tak, że każde
następne jest styczne zewnętrznie do poprzedniego i do ramion kąta.
a)uzasadnij, że długości promieni tych kół tworzą ciąg geometryczny.
b)oblicz, ile razy suma pól wszystkich pięciu kół jest większa od pola najmniejszego koła.
proszę o pomoc, nie mam pomysłu jak to zrobić, intuicja podpowiada mi że q bd wynosiło 2 (każdy
następny promień 2 razy większy od poprzedniego) tylko nie wiem jak to udowodnić.
Życzę wesołych świąt i szczęśliwego Nowego Roku! Powodzenia w przygotowaniach do matury
24 gru 14:45
ICSP: http://imageshack.us/photo/my-images/685/20111224185002.jpg/ − masz jeszcze powiedzieć że ładny.
Przypadek pierwszy I :
najpierw trzeba udowodnić. To akurat nie problem. Masa tójkątów podobnych.
∡ACB = 60
o = ∡ DEB = ∡ CFB
| | |AC| | | |DE| | |
czyli |
| = |
| = bla bla bla . |
| | |DE| | | |GF| | |
c.n.u.
Udowodnione.
Teraz "zabawa"
oznaczmy :
|AC| = a
1
|DE| = a
2 itd.
wtedy oczywiste zależności to :
|AC| = a
1
|DE| = a
2
mniej oczywiste to :
|CE| = a
1 + a
2.
|ZC| = a
1 − a
2
|CB| = 2a
1
| | |ZC| | | |AC| | |
z cechy kkk udowadniam : ΔZCE ~ ΔACB czyli : |
| = |
| |
| | |EC| | | |CB| | |
2a
1 − 2a
1 = a
1 + a
2
a
1 −3a
2 = 0
a
1 = 3a
2
| a2 | | 1 | |
| = |
| = q  |
| a1 | | 3 | |
Pole najmniejszego koła to πa
12
Mamy więc ciąg geometryczny :
a
12π to będzie b
1
szukamy S
5 oraz niestety b
5
S
5 = a
12π * U{7381}{6561
II przypadek udowodnienie identyczne. Obliczenia bliźniaczo podobne tylko q = 3.
Nie ma sensu abym to pisał jeszcze raz.
24 gru 19:15
ICSP: Punkt Z jest spodkiem wysokości EZ w trapezie ACDE
24 gru 19:33
świąteczny ICSP: No i muszę poprawić..
Widać że nie świąteczny ja sie pomylił.
| | 1 | |
Pole najmniejszego koła to b5 = a12π * |
| |
| | 6561 | |
25 gru 00:36
matroz: Na początku − serdeczne dzięki za pomoc, widać, że się napracowałeś.
Teraz pytania:
Dlaczego masz dwa rysunki(oczywiście, pięknie namalowane)? Można okręgi rozłożyć na 1 sposób.
Rozumiem do − cytuję:"mniej oczywiste to : |CE| = a1 + a2. "
dalej nie wiem czemu |ZC| = a1 − a2 oraz |CB| = 2a1 − nie jestem przekonany czy to prawda..
ΔZCE ~ ΔACB − tutaj to jestem przekonany że to nieprawda, nie są podobne
Dalsza droga − tutaj nie mam problemu ze zrozumieniem, zrobione na podstawie poprzednich
założeń
Wynik (7381) masz dobry, więc tam, gdzie pisałem że masz wg mnie źle, też masz dobrze. Proszę
Cię więc o wytłumaczenie wymienionych przeze mnie nieścisłości. pozdrawiam.
PS.Gratuluję, mój nauczyciel zrobił to źle.
25 gru 22:34
świąteczny ICSP: http://imageshack.us/photo/my-images/856/20111225233835.jpg/
Pytania jeśli dobrze zrozumiałem :
1. Dlaczego mam dwa rysunki?
2. Skąd się wzięły mniej oczywiste?
3. Podobieństwo?
Zrobiłem nowy dokładniejszy rysunek.
Pytanie1
Moje rozumowanie opierało się na narysowaniu kąta oraz wpisaniu do niego jednego okręgu.
Najpierw zacząłem wpisywać kolejne. Mogę to zrobić w dwie strony. Stąd te dwa rysunki. Myślę
jednak że rozpatrzenie jednego z przypadków da odpowiedź i nie trzeba rozpatrywać dalej.
Pytanie2
Czworokąt ZCDE to trapez prostokątny. Mamy więc następująco :
|AC| = |AZ| + |ZC| ale wiemy przecież że |DE| = a
2 oraz że |AC| = a
1 ponieważ są to promienie
okręgów.
|AC| = |AZ| + |ZC|
a
1 = |ZC| + a
2
|ZC| = a
1 − a
2
jak spojrzysz na rysunek zobaczysz że odcinek |CE| przechodzi przez punkt styczności dwóch
okręgów ⇒ jest sumą ich promieni. Wszystko opiera się na dobrym rysunku w tym zadaniu.
Pytanie3
rozpatrzmy trójkąty :
ΔACB oraz ΔZCE
mają one wspólny kąt : ∡BCA
dodatkowo kąt ∡BAC = 90
o = ∡ EZC
skoro dwa trójkąty mają takie same kąty są do siebie podobne:
https://matematykaszkolna.pl/strona/531.html − trzecia cecha kkk
teraz ostatnie pytanie. Wracamy do punktu drugiego
Pytanie2
W
Pytaniu3 wykazałem że ΔACB ma kąty 90
, 60
o, 30^
Teraz z funkcji trygonometrycznych układam równanie :
| |AC| | | 1 | |
| = |
| ⇔ |BC| = 2|AC| = 2a1 |
| |BC| | | 2 | |
25 gru 23:52
matroz: dzięki, teraz wszystko zrozumiałem

pozdrawiam
26 gru 18:12