:)
ICSP: Godziu poszukuję 20 zadań z przestrzeni wektorowych

Masz jakieś?
24 gru 13:30
źdźbło: ICPS jesteś świadkiem Jehowy ?
24 gru 13:30
źdźbło: ICSP*
24 gru 13:30
świąteczny ICSP: nie. Czemu pytasz?
24 gru 13:32
źdźbło: Bo w którymś poście napisałeś że nie obchodzisz świąt
24 gru 13:32
źdźbło: ICSP jestes dobry z programowania ?
24 gru 13:35
świąteczny ICSP:
Godzio się trochę zna, a naszym ekspertem to chyba jest
Trivial
24 gru 13:36
Godzio:
Godzio się nic nie zna

Przestrzeni wektorowe aha
24 gru 13:38
świąteczny ICSP: Przestrzenie*

Masz jakieś?
24 gru 13:40
24 gru 13:43
świąteczny ICSP: to ten potwór

Szykują się wesołe święta

Masz może rozwiązania do tych zadań?
24 gru 13:44
Godzio:
Raczej tak

Jak coś to wsadź rozwiązania, ja idę sprzątać pokój
24 gru 14:14
świąteczny ICSP: Nie będę ich robił teraz

Jutro sie nimi zajmę. Dzisiaj mam jeszcze troszkę sprzątania
24 gru 14:30
źdźbło: Szanuje Godzia szanuje ICSP szanuje toja szanuje Bogdana szanuje Trivial'a szanuje think, na
pewno jest ich wiecej ale tylko tyle przychodzi mi do głowy
24 gru 16:07
świąteczny ICSP: no wiec Godziu nie wiem skąd wiozłeś te zadanka ale coś czuję żę czeka mnie ciężki egzamin xD
25 gru 20:04
świąteczny ICSP: Zad 3 przykład b)
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 0 czyli x
1 = −x
2 − x
3 − x
4
czyli mogę wektor zapisać :
(−x
2 − x
3 − x
4; x
2 ; x
3 ; x
4) i teraz nie wiem co dalej
25 gru 20:09
Godzio:
Zadania wziąłem z moich ćwiczeń

Takie właśnie miałem
25 gru 20:12
Godzio:
Pytanie: Co to znaczy że coś jest podprzestrzenią ?
25 gru 20:12
świąteczny ICSP: ale pomożesz to rozwiązać
25 gru 20:12
świąteczny ICSP: Suma dwóch wektorów zostaje w przestrzeni oraz jeden wektor przemnożony przez α też zostaje w
podprzestrzeni .
Czyli obieram drugi wektor :
(a,b,c,d) = (−b−c−d,b,c,d)
dodaje je :
(−x1−x2−x3−b−c−d;x2+b,x3+c,x4+t) i teraz nie wiem.
25 gru 20:14
Godzio: I jeszcze jedno, w pierwszym zadaniu ma być "sprawdź czy ..." , ale najpierw powiedz co musi
być spełniony żeby zbiór był podprzestrzenią
25 gru 20:14
świąteczny ICSP: w przestrzeni oczywiście
25 gru 20:14
Godzio:
To może pokaże, bo w złą stronę idziesz
25 gru 20:16
świąteczny ICSP: Byłbym wdzięczny
25 gru 20:17
Godzio:
Bierzemy dwa wektory należące do W:
u = (x1,x2,x3,x4) ∊ W x1 + x2 + x3 + x4 = 0
v = (y1,y2,y3,y4) ∊ W y1 + y2 + y3 + y4 = 0
Sprawdzamy czy suma należy:
u + v = (x1 + y1, x2 + y2, x3 + y3, x4 + y4)
x1 + y1 + x2 + y2 + x3 + y3 + x4 + y4 = 0 − ok
u + v ∊ W
α * u = (αxu,αx2,αx3,αx4)
αx1 + αx2 + αx3 + αx4 = α(x1 + x2 + x3 + x4) = α * 0 = 0 − ok
αu ∊ W
Czyli jest to podprzestrzeń
25 gru 20:19
świąteczny ICSP: Już analizuję

Zaraz pewnie znowu napiszę
25 gru 20:21
świąteczny ICSP: W przykładzie a popsuł się drugi warunek i dlatego nie jest podprzestrzenią?
25 gru 20:25
Godzio:
Tak, bo nie wiadomo czy α ≥ 0
25 gru 20:26
świąteczny ICSP: Teraz pojawia się problem z przykładem c.
Z tego co widzę to tam nie ma warunku.
25 gru 20:27
Godzio: Jeśli miałeś granice to powinieneś sobie poradzić
25 gru 20:29
Godzio:
Pomyśl chwilę, ja zw, trzeba skorzystać z arytmetyki granic
25 gru 20:30
świąteczny ICSP: nie miałem

ale troszkę to ogarniam.
Jeżeli dobrze rozumiem to :
u = (x
1;x
2;...x
n)

v = (y
1;y
2;...y
n)
25 gru 20:31
Godzio: Tak jak w zadaniu piszemy
u = (x1, x2, ...)
v = (y1, y2, ...)
25 gru 20:32
Godzio: W zadaniu mamy przestrzeń R
∞, anie R
n
25 gru 20:33
świąteczny ICSP: u + v = (x
1 + y
1; x
2 + y
2 ; ...)
x
1 + y
1 + x
2 + y
2 + ... = x
1 + x
2 + ... + y
1 + y
2 + ...
25 gru 20:35
Godzio:
Może wskazówkę dam:
u = ... limx
n = g
x
v = ... limy
n = g
y
u + v = ... lim(x
n + y
n) = g
x + g
y (dlaczego tak można ?)
αu = ... lim(αx
n) = αlimx
n = αg
x
Co wy robicie na analizie skoro tego jeszcze nie mieliście

przecież to jest początek analizy
?
25 gru 20:37
świąteczny ICSP: my nie mieliśmy analizy jeszcze....
Odpuszczam sobie ten przykład...
25 gru 20:38
Godzio:
No jak nie mieliście

To co Ty masz prócz algebry ?
25 gru 20:39
świąteczny ICSP: Głupią logikę oraz planimetrię. Dodatkowo mam również informatykę.
25 gru 20:43
świąteczny ICSP: Może podpowiesz jak zapisać ostatni
25 gru 20:43
Godzio:
Głupią logikę
Lubię to, chyba że tak
25 gru 20:44
Godzio:
Nie ma co zapisywać, suma nie działa, weźmiesz W(x) = x2 + x, Q(x) = − x2 + x
W(x) + Q(x) = 2x −− st. nieparzysty
25 gru 20:45
świąteczny ICSP: To tak też można
25 gru 20:45
świąteczny ICSP: uff Mam 4 zadania z 20.
Dziś zrobię jeszcze 6 i reszta na jutro
25 gru 20:47
Godzio: Ok

Ja na chwilę wychodzę z domu, wracam za jakieś 20 − 30 min i Ci posprawdzam

powodzenia
25 gru 20:48
świąteczny ICSP: nie ma co sprawdzać

Piątego nawet nie ruszę. Nie mam podobnego rozwiązania w zeszycie
25 gru 21:00
Godzio: ICSP trzeba było ambitniej uderzać w uczelnie
25 gru 21:19
Trivial: Jak to nie masz analizy?! o.o
25 gru 21:36
świąteczny ICSP: No nie mam analizy
25 gru 23:26
świąteczny ICSP: Godziiu zrobisz mi jedno proste zadanie? Mam takich kilka a nie mam pomysłu nawet jak je
zacząć
26 gru 14:42
Godzio: Jakie

?
26 gru 14:42
świąteczny ICSP: Sprawdzić czy podane zbiory wektorów są bazami wskazanych przestrzeni liniowych:
{(2,5),(3,1),(6,−7)} w R
2
Nie wiem nawet co mam robić. Mógłbyś po kolei rozwiązać i przy okazji napisać jakie kroki
wykonujesz
26 gru 14:44
Krzysiek: Nie wiem czy mogę dołączyć do dyskusji

wystarczy sprawdzić czy są liniowo niezależne, (oczywiście nie są)
26 gru 14:46
Godzio:
Żeby była to baza, muszą być to wektory liniowo niezależne, sprawdzamy więc czy:
a * v
1 + b* v
2 = v
3
2a + 3b = 6
5a + b = −7 ⇒ b = − 7 − 5a
2a − 21 − 15a = 6
− 13a = 27
Więc 3 wektor jest kombinacją pozostałych więc nie jest to baza
26 gru 14:48
świąteczny ICSP: i tylko to się liczby przy sprawdzaniu bazy?
26 gru 14:49
Godzio:
Tak, są 2 warunki istnienia bazy:
− wszystkie wektory w bazie są liniowo niezależne
− każdy inny wektor w przestrzeni jest kombinacją liniową wektorów z bazy, tzn. jeśli weźmiesz
taką bazę:
B = { (0,1), (1,0) }
To z niej można zrobić dowolny wektor
26 gru 14:51
świąteczny ICSP: Już zaczynam coś rozumieć z tych przestrzenie wektorowych

Zaraz spróbuję zrobić jakiś przykładzik
26 gru 14:53
Godzio:
Hmmm, to może ja dam przykład

Sprawdź czy to jest baza:
R
4[x] −− zbiór wielomianów stopnia co najwyżej 4
p
0(x) = 1
p
1(x) = x + 3
p
2(x) = 2x
2 + 2
p
3(x) = x
2
p
4 = x
4 − 1
26 gru 14:56
świąteczny ICSP: a + β(x+3) + γ(2x2+2) + δx2 = x4 −1
α + 3β + 2γ = −1
γ = 0
2γ + δ = 0
0 = 1 ...
problem...
26 gru 15:00
Godzio:
Nasz profesor zawsze mawia: popatrz na przykład przez 1 min, jak nic nie zauważysz to zacznij
liczyć
26 gru 15:01
świąteczny ICSP: α,β,γ,δ muszą być liczbami? Czy mogą być też np x ?
26 gru 15:06
Godzio:
To może napiszę, tutaj oba warunki się walą. Dlaczego ?
Pierwszy o kombinacji:
p
2(x) = 2p
3(x) + p
0(x)
Drugi:
Nie da się utworzyć wielomianu stopnia 3
26 gru 15:06
Godzio:
Liczbami
26 gru 15:07
świąteczny ICSP: Już wiem o co chodzi.
Nie utworze wielomianu stopnia IV poprzez przemnażanie wielomianów o stopniach niższych przez
same liczby
26 gru 15:07
Godzio:
No to właśnie o to chodzi, żeby się nie dało
26 gru 15:08
świąteczny ICSP: Dawaj kolejne przykłady

Muszę w końcu to zrozumieć
26 gru 15:11
Godzio:
To poczekaj, zaraz coś wymyślę
26 gru 15:12
Godzio:
Zad. 1
Sprawdzić czy jest to baza:
a) v1 = (1,1,0,0) v2 = (2,0,0,0) v3 = (1,−1,1,0) v4 = (0,0,−1,0) w R4
b) R5[x]
p0 = 1, p1 = x + 2, p2 = x2 − 3x. p3 = x3. p4 = x4
Zad. 2
Podać przykład baz jeśli:
V = {(x,y,z,t) ∊ R4: x = 2y = 3z = 4t} (musi być spełniony tak warunek)
V = {q ∊2 R5[x] : wielomian q jest funkcją nieparzystą}
26 gru 15:18
świąteczny ICSP: 1.b) nie jest bo nie utworzę wielomianu stopnia IV przez sumowanie wielomianów stopnia niższego
niż IV
26 gru 15:21
świąteczny ICSP: 1a
α + 2β + γ = 0
α − γ = 0
γ = −1
0 = 0
γ = −1 ⇔ α = −1
−1 + 2β −1 = 0 ⇔ β = 1
α = γ = −β = −1
liniowo niezależne czyli mamy bazę
26 gru 15:23
świąteczny ICSP: jak sprawdzisz to spróbuję się zabrać za drugie
26 gru 15:23
Godzio:
Hehe, na odwrót

a) Są zależne
b) Jest to baza bo NIE DA każdy z osobna nie jest kombinacją liniową pozostałych
26 gru 15:27
świąteczny ICSP: To mnie wykończy...
Kiedy są liniowo zależne a kiedy nie ?
26 gru 15:28
Godzio:
a)
Gdyby te stałe wyszły 0 to są liniowo niezależne, w innym przypadku są zależne
v1 = v2 − v3 + v4
26 gru 15:30
Godzio:
Liniowo zależne gdy istnieje kombinacja liniowa
v = α1v1 + α2v2 + ... + αnvn dla α1,α2,...,αn ≠ 0
Jeżeli α1 = α2 = ... = αn = 0 to są liniowo niezależne
26 gru 15:31
Godzio:
Inaczej, jeżeli
α1v1 + ... + αnvn = 0→ dla α1 = ... = αn = 0
Wtedy są liniowo niezależne
26 gru 15:32
świąteczny ICSP: wszystkie równe 0 − niezależne
chociaż jeden ≠ 0 − zależne
26 gru 15:36
Godzio:
Tak, ale zazwyczaj 1 nie wyjdzie 0
26 gru 15:42
świąteczny ICSP: Ja już widzę tego kolosa. Cała moja nadzieja w macierzach i układach równań bo to rozumiem
26 gru 15:45
świąteczny ICSP: Na razie wystarczy

Muszę chwilkę odpocząć
26 gru 15:48
Godzio:
Jeszcze 2
26 gru 15:48
świąteczny ICSP: Bardzo dziękuje za pomoc

Jeszcze tutaj wrócę dziś xD
26 gru 15:48
świąteczny ICSP: obiecuje że później je zrobię
26 gru 15:49
Godzio:
Mam nadzieję
26 gru 15:51
świąteczny ICSP: jestem

Już patrzę na ten zadania
26 gru 23:40
Godzio:
Lepiej szybko bo niedługo zasnę ... o 5 rano wstaje
26 gru 23:43
świąteczny ICSP: Godziu co oznacza ten zapis q∊2
26 gru 23:43
Godzio:
Tej 2 tam nie ma
26 gru 23:45
świąteczny ICSP: Czyli mam podać pięć wielomianów stopni nieparzystych aby była to baza?
26 gru 23:48
Godzio: Nie wiem
26 gru 23:50
świąteczny ICSP: p0 = x
p1 = x3
p2 = x5
p3 = x7
p4 = x9 ?
26 gru 23:53
Godzio: W jakiej przestrzeni działamy ?
26 gru 23:56
świąteczny ICSP: to ta piątka nie wyznacza liczby wielomianów?
26 gru 23:57
Godzio: Pisałem przykłady, wróć do nich i zobacz co to oznacza
26 gru 23:57
świąteczny ICSP: fuck...
p0 = x
p1 = x3
p2 = x5
26 gru 23:58
Godzio:
27 gru 00:02
świąteczny ICSP: cud prawdziwy cud.
Ostatnie zrobię dzisiaj po południu bo teraz już nie mam siły.
27 gru 00:12
Godzio:
Zajmuje 2 min

Czekam do 00:20 i idę spać
27 gru 00:15
Godzio: W takim razie jutro
27 gru 00:20
ICSP: Dziś zajmiemy asię zadaniem 5 z twojej kartki
27 gru 15:04
ICSP: Lin(A) to baza przestrzeni A?
27 gru 15:06
Godzio: Możliwe
27 gru 15:07
ICSP: Co to znaczy możliwe ?
27 gru 15:11
27 gru 15:18
ICSP: Basiek czy ty przypadkiem nie miałaś wielomianu do rozłożenia?
27 gru 15:20
Godzio:
To jest podprzestrzeń, ale nie wiem o co chodzi w zadaniu (coś mi net szwankował)
27 gru 15:21
ICSP: To nie tylko ja nie wiem jak się za to zabrać

Ulżyło mi xD
27 gru 15:22
Godzio:
Lin(A) − podprzestrzeń rozpięta przez A
i w 5 zadaniu w a) mam takie coś:
Lin(1,2) ⇒ y = 2x
27 gru 15:23
Basiek: Pooodobno... z dwojga złego− idę prasować.
27 gru 15:23
ICSP: Basiek Nie uciekniesz przed tym

Będę ciebie ścigał xD
Godziu jednak to zostawmy

Cos mi się zdaje ze teraz nic z tego nie wyjdzie. Co chwilę
muszę coś robić i się skupić nie mogę. Zajmiemy się tym jutro
27 gru 15:26
Godzio:
Chyba już miej więcej kumam, trzeba napisać co rozpina nam to A tzn.
a) mamy tylko prostą (mamy jeden wektor w R
2)
b) mamy płaszczyznę (z kombinacji 2 wektorów otrzymamy dowolny)
c) próbuj sam
27 gru 15:26
Basiek: (x2+x−2)(x2+7x+2)=0
27 gru 15:43
ICSP: 
tylko troszkę nie ten temat. Poproszę również o pełne rozpisanie.
27 gru 15:44
ICSP: chociaż widzę pewne niedociągnięcie.
27 gru 15:46
Basiek: Nie sądzę, żeby pasowało to do tematu "zaległości z podstawówki"
więc tak

uwaga!
(x
2+a+b)(x
2+c+d)=0
{bd=−4
{da+bc=12
{d+b+ca=7
{c+a=8
z pierwszego dla b,d ∊ℂ b=2, d=−2 lub b=−4 , d=1
sprawdziłam układ równań dla "dwójek", poobliczałam, bla blaaa bla, TADAM!
27 gru 15:47
ICSP: (x2 + x − 2)(x2 + 7x + 2) = x4 + 7x3 + 2x2 + x3 + 7x2 + 2x − 2x2 − 14x − 4 = x4 + 8x3
+ 7x2 − 12x − 4
i to twoim zdaniem jest równe : x4 + 8x3 + 7x2 + 12x − 4
nie sądze.
27 gru 15:57
Basiek: Lepiej mi powiedz, co zrobić z tym cholernym minusem, a nie wymyślaj, okej?

Ja tu popadnę w depresję.
27 gru 16:00
ICSP: którym minusem?
27 gru 16:02
Basiek: Pfff, już wiem.
(x
2+x+2)(x
2+7x−2)
Teraz powinno być ok. Myślałam, że ułożenie dwójek nie ma znaczenia... cóż, znów się myliłam
27 gru 16:03
ICSP: Wolałbym abyś spróbowała to rozwiązać innym sposobem. Sam ułożyłem ten przykład po to aby się
go łatwo liczyło.
27 gru 16:14
Basiek: ICSP Twoje poświęcenie... cóż, chyba się popłaczę. Mam za miękkie serce.
A tak serio− da się to w ogóle metodą grupowania zrobić?
27 gru 16:17
Basiek: Mogłabym jakąś podpowiedź prosić?
27 gru 16:21
ICSP: oczywiście :
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
27 gru 16:29
Basiek: Oł je, metodą grupowania doszłam do "cudownych" wniosków.
Wyszło mi to samo, co układami, tylko jeszcze +2x
2
Poddaję się
ICSP Taki wredny to Ty jesteś od urodzenia, czy cecha nabyta?
27 gru 16:35
ICSP: od urodzenia ale szkole się przez cały czas.
x4 + 8x3 + 16x2 − 9x2 + 12x − 4
teraz próbuj.
27 gru 16:37
Basiek: Ych... u mnie 7x
2= 16x
2−11x
2 
Wtedy właśnie wychodzi
(x2+x+2)(x2+7x−2)+2x
2
27 gru 16:38
ICSP: Zdarza się
27 gru 16:39
ICSP: mogę ci dać jeszcze jedno zadanko na liczenie xD
27 gru 16:40
Basiek: eeeeeeeee... wiesz, dzięki. Może innym razem?
27 gru 16:40
ICSP: to zatrzymam je na później

Jest na wykazywanie. Na pewno je polubisz xD
27 gru 16:41
Basiek: Z ciekawości: chcesz mnie czegoś nauczyć, pozbyć się, czy tylko podręczyć?
27 gru 16:41
ICSP: Oczywiście że nauczyć. Gdybym chciał ciebie podręczyć to dałbym ci np takie równane :
x3 + x2 + 5x + 3 = 0
tutaj nie pogrupujesz. W tamtych mogłaś, a nawet ułożyłem taki przykład w którym nawet nie
trzeba było grupować bo były zwykłe wzorki skróconego mnożenia. Chcę ci uświadomić ze nie
każde zadanie można rozwiązać Twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
27 gru 16:44
Basiek: Uświadomiłeś kilka dni temu

Kiedy to zobaczyłam te "cudne" wzory C−coś−tam dla wielomianów
do potęgi 3−ciej.
Tak, czuję się już wystarczająco głupia i owszem, wiem już, że nigdy nie będę umiała zrobić
nawet 50% wielomianów.
Teraz lepiej ?
27 gru 16:47
ICSP: Nie martw się. Kiedy byłem w trzeciej klasie liceum byłem tak samo głupi jak ty

Przez wakacje i początek roku akademickiego nauczyłem się tych wzorków. One na prawdę nie są
trudne tylko tak strasznie wyglądają.
27 gru 16:54
Basiek: Słowa pociechy z Twoich ust... nic tylko sznur i klamka.

W ogóle, wyjaśnię coś. Ja nie jestem jakimś matematycznym zapaleńcem, czy coś, ja po prostu
potrzebuję dobrze zdać maturę, resztą będę się przejmować potem. Tu zaś każdy chce mnie
nauczyć czegoś pożytecznego... tylko nie pod kątem tego, co czeka mnie za 128 dni.
27 gru 17:12
ICSP: Dobrze. Wieczorkiem wrzucę ci kilka zadań na udowodnienie.
27 gru 17:14
Basiek: Dobrze, w takim wypadku, idę czytać Chłopów, potem angielski..., potem wpadnę po matmę

"wieczorkiem"
27 gru 17:15
ICSP: tak o 1 się pojawią
27 gru 17:16
Trivial: Witaj ICSP.
27 gru 17:16
ICSP: Witaj Trivial. Dziś straciłem nadzieję na to że uda mi się zaliczyć to kolowkium...
27 gru 17:19
Trivial: Kolos z czego? Algebra? Proste rzeczy...

Znasz jakieś sposoby szybkiego czytania i zapamiętywania? Albo darmowe kursy przez internet?
Przydałoby mi się.
27 gru 17:21
ICSP: Niestety nie znam

Te przestrzenie wektorowe mnie wykańczają

Jakim cudem udało ci się ich nauczyć?
29 gru 05:08
Vizer: ICSP chcesz do kolekcji zestaw aghowski?
29 gru 14:28
ICSP: Niech będzie
29 gru 14:33
ICSP: Może jak będę robił zadania to w końcu coś zrozumiem.
29 gru 14:33
29 gru 14:41
ICSP: Wieczorkiem przysiądę

Teraz muszę się zacząć szykować do wyjścia
29 gru 14:54
Marek:
Najpierw przydał by się jakiś"klezmer","radarowiec"czy poprostu klawisz,jako namiastka
kultury społecznej!
29 gru 15:31
Vizer: yy what?
29 gru 15:36
Basiek: klemzer− tradycyjny żydowski muzykant weselno−karczmiany lub grający na innych przyjęciach
(np. bar micwa), w polszczyźnie słowo to nabrało bardziej negatywnych konotacji: kiepski muzyk
grający bez miłości do muzyki, a tylko dla pieniędzy, tzw. grający "do kotleta". W swoim
pierwotnym znaczeniu termin "klezmer" oznaczał muzyka o specyficznych, niemniej jednak
wysokich umiejętnościach.
Poznałam nowe słowo

Forum rozwija umiejętności z wielu dziedzin jak się okazuje.
Marek− możesz przetranslatorować na polski? Jestem ciekawa o co chodzi :3
29 gru 15:53