Oblicz i podaj postać trygonometryczną oraz algebraiczną liczby zespolonej
Mixon: Oblicz i podaj postać trygonometryczną oraz algebraiczną liczby zespolonej:
(2−√12i)5(2i+2√3
24 gru 11:56
Mixon: ((2−√(12)i)5)/(2√3+2i)
24 gru 11:56
Godzio:
Policz osobno licznik i mianownik i pokaż co Ci wyszło
24 gru 12:01
Mi: Licznik: z=4(cos5/3π + isin5/3π)
Mianownik: z'=4(cosπ/6 + isinπ/6)
Podnoszę do wspólnego mianownika cosinusy i isinusy, dzielę, i wychodzi 10, czy to nie takie
proste?
26 gru 12:40
26 gru 14:10
Darek: i powinien wyjsc tobie jak na samym dole w linku ktory podalem tobie
512/(2 i+2 √3)+(512 i √3)/(2 i+2 √3)
26 gru 14:13
Krzysiek: lepiej jest skorzystać już z tego co ma, czyli z postaci trygonometrycznej
iloraz to jest różnica argumentów
| | 25 | | 25 | |
czyli mamy: licznik: 45 (cos ( |
| π)+isin ( |
| π) ) |
| | 3 | | 3 | |
mianownik taki jak napisał Mi
czyli iloraz to jest:
| | 49 | | 49 | |
44 (cos ( |
| π) +isin ( |
| π) ) = 128√3 +128i |
| | 6 | | 6 | |
26 gru 14:42
Mixon: Dzięki wszystkim za pomoc.
Chociaż nie mam odpowiedzi do tego zadania, to odpowiedź Krzyśka wydaje mi się
najprawdopodobniejsza.
2 sty 16:19