Rozwiąż nierówność
ysiulec:
No to ja robię tak:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
( |
| )−2x * ( |
| )2x ≥ |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
I teraz czy mogę tak: Lewa strona ⇒ −2x+2x=0x ?
Tylko co potem?
24 gru 11:06
Pepsi2092: Siemano.

przy mnożeniu dodajesz wykładniki potęg

także −2x+2x=0
(
14)
0≥
34
a każda liczba do potęgi 0 jest równa 1. więc wychodzi 1≥
34
24 gru 11:18
Sexpert: raczej cos jak:
16x*[(0,25)2]x≥3/4
czyli
16x*0,0625x≥3/4
teraz moznaby cos z potega iloczynu (podpowiedz):
am*bm=(a*b)m
24 gru 11:18
ysiulec: | | 3 | |
Wg sexperta wychodzi 1x ≥ |
| |
| | 4 | |
w odp mam x ∊ ℛ, wychodzi x ∊ ℛ, wsio gra. Dzięki, wesołych
24 gru 11:56
ysiulec: Jeszcze jeden mam taki problematyczny:
2
x
24 gru 11:59
Pepsi2092: Zrób tak jak ten wyżej tylko 6
x zapisz jako (2*3)
x czyli 2
x*3
x 
i dalej tak samo
24 gru 12:33
Pepsi2092: I to będzię o ile się nie mylę sprzeczność

Ale podaj odp jak możesz

tam jest <1 czy ≤1 ?
24 gru 12:45
ysiulec: Czyli hm:
3−x * (2 * 3)x * 2−x < 1
3−x * 2x * 3x * 2−x < 1
3−x * 3x * 2x * 2−x < 1
0<0 sprz
Tak w odp jest sprzeczność
24 gru 12:54
Pepsi2092: Nie 0<0 tylko zobacz jak mnożysz liczby o takiej samej podstawie czyli w tym wypadku np
3
−x*3
x to podstawę czyli tą 3 przepisujesz a wykładniki {−x} i x dodajesz

Więc
3
−x*3
x=3
−x+x= 3
0 a każda liczba do potęgi zero podniesiona daje jeden 3
0=1
z dwójkami zrobisz tak samo i wyjdzie że 3
0*2
0<1 ===> a to jest 1*1<1 czyli 1<1 i to
jest sprzeczność dopiero
24 gru 13:02
ysiulec: O, faktycznie. dzięki
24 gru 13:05
Pepsi2092: https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html tutaj masz dokładnie wyjaśnione zależności jakie panują przy potęgowaniu liczb

A w tym
pierwszym przykładzie co Ci napisałem co i jak to też jak miałaś postać że (
14)
0≥
34
to będzie że 1≥
34 a przecież po drodze nie były wyrzucane liczby które nie mogłyby być
wstawiane za x, czyli zostało wykazane dla każdej liczby x że nierówność jest prawdziwa i
wtedy x∊R

Sorry, bo może za cudownie nie wytłumaczyłem ale myślę że może jakoś zrozumiesz.
24 gru 13:08
ysiulec: Oki, kolejny przykład na którym utknąłem:
2 |x| + 2|x| + 3 = 72
24 gru 15:01
świąteczny ICSP: 2|x| + 2|x|+3 = 72
2|x| + 2|x| * 23 = 72
t = 2|x|
t + 8t = 72
9t = 72
t = 8
2|x| = 8
2|x| = 23
x = 3 v x = −3
24 gru 15:08
ysiulec: Świąteczny ICSP, a mógłbyś rozpisać to skąd wzięło się to 8t?
24 gru 20:56
ICSP: a ile to jest 23 ?
24 gru 20:57
ICSP: 2|x| + 8 * 2|x| = 2|x|(1 + 8) = 9 * 2|x| bez podstawienia jeżeli tak wolisz.
24 gru 20:58
ysiulec: D'oh! nie wiem czemu widziałem tam ciągle plusa zamiast znaku mnożenia, beznadziejny jestem...
24 gru 20:59