asymptota pionowa
kamila:
Aby obliczyć asymptotę pionową to wyznaczam dziedzinę no i mam pkt. −1 i 2 i czy muszę obliczać
tutaj granice obustronnę ? jeśli tak to czemui ?
23 gru 21:44
Krzysiek: musisz sprawdzić czy te granice zmierzają do nieskończoności
np. dla x→−1 to nie zajdzie
23 gru 21:46
kamila: ahh, faktycznie

...
23 gru 23:01
kamila: a mogę prosić o pomoc w wyzaczeniu granicy poziomej ? i czy najpierw trzeba zawsze próbować
granicę ukośną a potem poziomą ?
23 gru 23:13
Krzysiek: nie ma co liczyć w wyznaczaniu asymptoty poziomej,
x→∞ to granica wynosi ∞
x→−∞ to granica wynosi −∞
więc nie ma asymptoty poziomej
23 gru 23:16
kamila: z asymptoty ukośnej wyszedł mi współczynnik A...
ale B mi nie chce wyjść... mam
| x4−2x2+x+2 | |
| i to jest lim gdzie x−>∞ |
| x3−x2−2x | |
to chyba coś nie tak..
no i moe pytanie to czy zawsze muszę próbować wyznaczyć asymptotę ukośną ?
23 gru 23:21
kamila: w odpowiedzi jest y=x+1
a 1 to jest współczynnik B, czyli asymptota pozioma ?
23 gru 23:21
Krzysiek: to jest ukośna, narysuj sobie y=x+1
pozioma to np. y=1, y=2 itd
23 gru 23:23
Krzysiek: źle korzystasz ze wzoru na szukanie asymptoty ukośnej, dzielisz tylko mianownik przez x.. i
wtedy współczynnik a=1 (granica zmierza do 1)
23 gru 23:24
ZKS:
Bo źle liczysz.
23 gru 23:24
kamila: | | f(x) | |
jak tylko mianownik ? a wzór to nie jest |
| ? |
| | x | |
24 gru 00:22
Krzysiek: taki jest, pisałem odnośnie Twojego przykładu
24 gru 00:29
ZKS:
| | 1 | | x3 − x | | 1 | |
f(x) * |
| = |
| * |
| |
| | x | | x2 − x − 2 | | x | |
24 gru 00:32
kamila: no i tak też zrobiłam , napisałam to wyżej ... nic mi nie wychodzi !?
24 gru 11:50
AS:
| | x3 − x | | x*(x + 1)*(x − 1) | |
y = |
| = |
| |
| | x2 − x − 2 | | (x + 1)*(x − 2) | |
Dla x = −1 ułamek postaci 0/0 , obliczam granicę L'Hospitalem
| | x3 − x | | 3*x2 − 1 | | 2 | |
lim [x−>−1] |
| = lim[x−>−1] |
| = |
| = −2/3 |
| | x2 − x − 2 | | 2*x − 1 | | −3 | |
Skoro granica w x = −1 istnieje ułamek przybiera postać
Asymptota pionowa: x = 2
Asymptota ukośna y = x + 1
24 gru 13:32
15 lut 19:43