proste równoległe...
Aneta: Dane są dwie róŜne równoległe k , l .
Zbiór A składa się z 7 punktów, spośród których 4 lezą na prostej k i 3 leŜą na prostej l
.
Oblicz, ile jest:
a) odcinków niezerowych, których oba końce naleŜą do zbioru A,
b) trójkątów, których wszystkie wierzchołki naleŜą do zbioru A
Proszę o pomoc
z góry dziękuję.
24 mar 15:49
Basia: Rozwiązuję
25 mar 01:36
Basia:
a)
| | | | 7! | | 6*7 | |
C72 = | = |
| = |
| = 3*7 = 21 |
| | | 2!*5! | | 2 | |
b)
dwa punkty muszą leżeć na k, jeden na l
lub dwa na l, jeden na k
C
42*C
31 + C
32*C
41 =
| 4! | | 3! | |
| *3 + |
| *4 = |
| 2!*2! | | 2!*1! | |
3*6 + 4*3 = 18 + 12 = 30
25 mar 01:42