AS: Potrzebny będzie znany z ciągu arytmetycznego wzór na sumę
| | n | |
Sn = 1 + 2 + 3 + ... + n = |
| *(n + 1) |
| | 2 | |
Oznaczmy
S = 1
1 + 2
2 +...+ n
2
Korzystamy z tożsamości
(x + 1)
3 − x
3 = 3*x
2 + 3*x + 1
Dla x = 1,2,3,...n otrzymujemy
2
3 − 1
3 = 3*1
2 + 3*1 + 1
3
3 − 2
3 = 3*2
2 + 3*2 + 1
4
3 − 3
3 = 3*3
2 + 3*3 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(n + 1)
3 − n
3 = 3*n
2 + 3*n + 1
Stronami dodajemy
(n + 1)
3 − 1
3 = 3*(1
2 + 2
2 +3
2 + ... + n
2) + 3*(1 + 2 + 3 + ... + n) + n
| | n | |
(n + 1)3 − 13 = 3*S + 3* |
| *(n + 1) + n |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
n3 + 3*n2 + 3*n + 1 − 1 = 3*S + |
| *n2 + |
| *n + n |*2 |
| | 2 | | 2 | |
2*n
3 + 6*n
2 + 6*n = 6*S + 3*n
2 + 3*n + 2*n
6*S = 2*n
3 + 3*n
2 + n
6*S = n*(2*n
2 + 3*n + 1)
| | 1 | |
S = |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) |
| | 6 | |