dwusieczne trójkąta
Aneta: JeŜeli w trójkącie wykreślimy dwusieczną jednego z kątów wewnętrznych, to podzieli ona
bok
przeciwległy temu kątowi na odcinki proporcjonalne do boków przyległych.
Stosując podane twierdzenie, oblicz długość przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym,
w którym przeciwprostokątna ma długość 15 cm, zaś dwusieczne jednego z kątów ostrych
tego
trójkąta podzieliła przyprostokątną w stosunku 1:3. Sporządź odpowiedni rysunek
24 mar 15:47
Coma13:

x = 3z
15/x = BC/z → 15/3z = BC/z → 5/z=BC/z → 5=BC
AB
2 = 15
2 − 5
2 = 200 AB=
√200
11 kwi 03:30