tor ruchu punktu
Marek: Ruch punktu określony jest równaniami
x=3cos2(t)
y=3sin2(t)
wyznaczyć tor ruchu punktu.
Czy jest to może okrąg o promieniu √3 i środku (0,0)
23 gru 10:29
AS: Zgadza się , gdyż zachodzi zależność
cos2(t) = x/3 , sin2(t) = y/3
(x/3)2 + (y/3)2 = sin2(t) + cos2(t)
x2/9 + y2/9 = 1 czyli
x*2 + y2 = 9
a to jest równanie okręgu o środku S(0,0) i promieniu r = 3
23 gru 10:57
Marek: Ok dziękuję bardzo za pomoc
23 gru 11:05
Trivial:
To nie jest okrąg (chociażby dlatego, że x,y nigdy nie będą ujemne).
Dodając mamy:
x+y = 3cos2t + 3sin2t = 3.
y = −x+3.
Wystarczy narysować to dla t∊[0,π], czyli dla x∊[0,3].
23 gru 11:59
AS: Faktycznie , wykres sporządzony niczym nie przypomina okręgu.
Raczej dwie nałożone krzywe zbliżone do sinusoidy i wzajemnie przesunięte.
23 gru 12:28
AS: Prostuję mój pierwszy wpis , zasugerowałem się równaniami
x = 3 sin(t) , y = 3 cos (t)
Przy poprawnym liczeniu
x/3 = cos2(t) , y/3 = sin2(t) , wtedy
(x/3)2 = cos4(t) , (y/3)2 = sin4(t)
x2/9 + y2/9 = sin4(t) + cos4(t)
a to już nie jest równaniem okręgu.
No cóż, Errare humanum est. Sorry.
23 gru 12:35
Marek: No w sumie masz rację to nie jest równanie okręgu tylko co to jest?

Bo muszę to określić
tylko nie
wiem jak
26 gru 12:52
Marek: No Trivial masz rację torem ruchu tego punktu to będzie taka prosta przechodząca przez punkty
(0,3)(3,0) Dzięki za pomoc
26 gru 12:58