Macierze
Margolcia: Witam

Obliczałam rzedy macierzy potrzebne do rozwiazania ukladu rownań niecramerowskiego i
wyszlo mi: −2x
5= 0. Czyli to znaczy ze ten uklad jest sprzeczny? z gory dziekuję za odpowiedź
22 gru 21:44
ICSP: daj całą treść zadania bo tak ciężko pomóc.
22 gru 21:46
Margolcia: No a macierze tutaj ciezko napisac

ale dobra juz wiem, nawet jesli ten zapis jest poprawny
to uklad jest sprzeczny bo wtedy rzad A jest rowny 3 a rzad macierzy A uzupelnionej jest 2
22 gru 21:49
ICSP: rząd macierzy Uzupełnionej jest zawsze większy(bądź równy)od rzędu macierzy A
22 gru 21:51
Margolcia: A co jesli jest taka macierz:
2 3 1 1 2 | 1
0 0 0 −2 0 |0
To jak to wyglada
22 gru 22:03
ICSP: RzW = RzU = 3
22 gru 22:06
Margolcia: Jak to

nie moge pojac...
22 gru 22:10
ICSP: Czego nie możesz pojąć? Dlaczego według ciebie rzW = 2 ?
22 gru 22:13
Margolcia: Przeciez w ostatnim wierszu macierzy uzupelnionej jest 0 to jakim cudem moze wyjsc rzad 3?
22 gru 22:13
ICSP: Aby obliczyć rząd macierzy wybieramy z macierzy minor którego wyznacznik jest równy 0 .
W zależności od wymiarów tego minora mamy odpowiedni rząd macierzy. Ponieważ macierz W jest
częścią macierzy U to wybieram ten sam wyznacznik 3x3 dla obydwu macierzy. Nie trudno jest
znaleźć odpowiedni wyznacznik.
22 gru 22:16
Margolcia: No ja to licze metoda przekształceń elementarnych, wiec troche inaczej to wyglada, ale
faktycznie juz wiem o co chodzi

Bo niezaleznie czy ta macierz ma 5 czy 6 kolumn to rzad i
tak jest 3, dobrze mysle ?
22 gru 22:19
ICSP:
22 gru 22:25
Margolcia: no to dzieki za pomoc
22 gru 22:26
Margolcia: A mogłabym prosić o sprawdzenie wyniku tego równania?
2 3 1 1 2 | 1
0 0 0−2 0 | 0
Mi wyszły takie wyniki:
x
3= 0
x
4= t
x
5= s t,s naleza do R
Dobrze?
22 gru 22:48
Krzysiek: x4 =0 ...
więc skąd masz x3 =0 ?
22 gru 22:49
Margolcia: a stad, ze po wszytskich przeksztalceniach wyszla mi taka macierz:
0 0 1 0 0 | 0
Bo przeciez stosuje sie tutaj takie "ramki" i trzeba doprowadzic do tego zeby macierz w tej
ramce byla macierza jednostkowa (u mnie jak widac tworza ja piuerwsze 3 kolumny i 3 wiersze}
22 gru 22:54
Margolcia: jak widać:
x
3= 0
a Ty jak masz? bo mi za chiny nie chce wyjsc x
4=0
22 gru 23:01
Margolcia: Czy ktos jeszcze mógłby sprawdzić to zadanie?
22 gru 23:05
Krzysiek: nie stosowałem żadnych 'ramek' (nawet nie wiem co to jest)
tylko od razu z układu liczyłem, tzn:
2x1 +3x2 +x3 +x4 +2x5 =1
5x2 +3x3 +3x4 =5
−2x4 =0
ale to że masz inaczej nie znaczy że od razu masz źle, można inaczej podstawiać za parametry i
mogą wyjść inne (różne ale oba dobre) rozwiązania
22 gru 23:06
ICSP: takie ramki zwą się macierzą xD
22 gru 23:09
Margolcia: A no chyba ze tak, bo wiesz ja zamienilam kolejnoscia wiersze zeby bylo mi latwiej liczyc, to
moze dlatego sa takie rozbieznosci

to jakie wyniki Ci wyszly
22 gru 23:10
Margolcia: No dobrze, w takim razie wyznaczylam sobie macierz z 3 kolumn( wzielam w ramke zeby bardziej
sie wyrozniala) i doprowadzalam ja do postaci macierzy jednostkowej
22 gru 23:13
Krzysiek:
2x1 =−3x2 −x3 −2x5 +1
5x2 =5−3t
x3 =t
x4 =0
x5 =s
nie wstawiałem wszędzie tych parametrów t,s i nie wyliczałem wszystkiego bo by brzydko (ułamki
) wyglądały
22 gru 23:13
Margolcia: Kurcze no to ciężko porownać bo mamy wyniki w zupoelnie innych postaciach, ale x
2 nam wyszlo
podobnie

ale dzieki za pomoc
22 gru 23:18
ICSP: JEŻELI ZAMIENIASZ WIERSZ ZAMIENIASZ TEŻ NIEWIADOME ODPOWIADAJĄCE WIERSZOM
22 gru 23:25
ICSP: KOLUMNY oczywiście
22 gru 23:30
Margolcia: Faktycznie, wtedy sie zmienia rozwiazanie, ale jak przepisywalam na czysto to nie zamianialam
juz tych kolumn

dzieki
22 gru 23:42