równania logarytmiczne
Malwinka: log23x+3log3x=0
log23x+3log3x=log330
log23x+3log3x=1
t=log3x
t2−3t−1=0
Δ=9+4=13
√Δ=√13
t1=−3−√132 v t2=−3+√132
log3x=−3−√132
x=3−3−√132
22 gru 20:40
Krzysiek: | | 1 | |
log23 x (log23 +3) =0 ⇒(log23 x =0 ∨log23 x=−3 )⇒x=1 ∨ x= |
| |
| | 27 | |
22 gru 20:47
Malwinka:
22 gru 20:53
Krzysiek: przepraszam za błąd, tam logarytmy są bez potęgi dwa...
co do twojego rozwiązania:
log3 3 =1 a nie zero
22 gru 20:55
Malwinka: nie można podnieść do potęgi 0?
22 gru 20:56
Malwinka:
22 gru 21:00
Krzysiek: można, tylko wtedy dalej tam mamy zero a nie jeden...
22 gru 21:01
Malwinka: jak to?
nie rozumiem
22 gru 21:03
Krzysiek: 30 =1
log3 1 =0 ponieważ: 30 =1
22 gru 21:04
Malwinka: no właśnie,jak postawimy do tego równanie to nie wychodzi...
22 gru 21:09
Malwinka:
22 gru 22:05
ZKS:
Wystarczy wyłączyć przed nawias log
3x
log
3x(log
3x + 3) = 0
log
3x = 0 ∨ log
3x = −3
22 gru 22:11
Krzysiek: co podstawisz do równania i nie wychodzi?
22 gru 22:12