ciągi
tomq: | | a1 | | a3 | |
Ciąg jest arytmetyczny. Wiedząc, że |
| = |
| , wyznacz różnice tego ciągu. |
| | a2 | | a5 | |
Mam tutaj pytanie odnośnie rozwiązania... bo piszę mi na końcu r=0 i a1=2r i rzeczywiście tak
mi
wyszło, tylko oni dopisali jeszcze (r=0 i a1∊R/{0}) lub (a1=2r r∊R/{0}) po co te dodatkowe
założenia?
22 gru 20:08
Aga:
dzielenie przez 0 jest niewykonalne, inaczej mianownik nie może być równy 0.
22 gru 20:10
beti: czyli w odp. jest:
r=0 i a1≠0 lub a1=2r i r≠0
Oznacza to, że a1 i r nie mogą być jednocześnie zerem, bo wtedy nie będziemy mieli ciągu.
22 gru 20:15