Usuwanie niewymierności
Kartka: | (x3 − 5x + 8)(x3 −12x2 + 48x − 64) | |
| |
| (x−4)(x4 − 9x2 + 64) | |
22 gru 19:30
beti: i gdzie tu masz niewymierność
22 gru 19:49
Jankessster_PL: a jak wyliczysz to co otrzymasz?
22 gru 20:06
Kartka: Chodzi o uproszczenie ułamka − w poprzedniu zadaniu jakie napisałem usuwało się niewymierność −
pomyłka
22 gru 20:13
Aga: x3−12x2+48x−64=(x−4)3
22 gru 20:19
Kartka: Chodzi mi o WSZYSTKIE obliczenie prowadzące do uproszczonego ułamka , czyli do U{ x2 − 8 + 16
}{ x2 + 5x + 8 }
22 gru 20:29
Kartka: x2 − 8 + 16
−−−−−−−−−
x2 + 5x + 8
Mam mały błąd z ustawieniem ułamka
22 gru 20:33
Krzysiek: a Sam nie możesz spróbować?
np. w mianowniku masz: x4 −9x2 +64 , wykonaj podstawienie: t=x2 i masz równanie kwadratowe,
oblicz Δ i miejsca zerowe
22 gru 20:34
Kartka: Kolejny błąd
x2 − 8x + 16
−−−−−−−−−
x2 + 5x + 8
Zapomniałem dopisać iksa (x)
22 gru 20:35
Basiek: Zacznijcie wszyscy od założeń. Uczmy się dobrych nawyków
22 gru 20:38
Kartka: Mamy uprościć ułamek a nie liczyć !
22 gru 20:39
Krzysiek: no to zacznij od założeń... x4 −9x2 +64 ≠0 nie zamieniając na postać iloczynową...
22 gru 20:40
Kartka: Rozwiążcie zadanie a nie piszecie niepotrzebne rzeczy − Jak mam liczyć miejsca zerowe skoro
delta jest ujemna ? Mam UPROŚCIĆ UŁAMEK a nie liczyć dziedzine
22 gru 20:45
Basiek: No ale... jak podstawisz t=x
2
to masz t
2 − 9t+64=0 Δ<0, więc brak pierwiastków, do tego założeń robić nie musisz.
22 gru 20:48
Kartka: LUDZIE ! MAMY UPROŚCIĆ UŁAMEK DO TAKIEJ POSTACI JAKIEJ WCZEŚNIEJ NAPISAŁEM
22 gru 20:49
Krzysiek: Basiek, akurat w tym przypadku udało Ci się

Kartka, nie my mamy tylko Ty,
tylko, czy to zadanie dobrze przepisałeś?
bo np. w liczniku : x
3 −5x +8 też tak łatwo pierwiastka nie znajdziesz...
co do tego wielomianu w mianowniku co najwyżej możesz zamienić na iloczyn dwóch wielomianów
stopnia drugiego
22 gru 21:00
Kartka: | (x2 − 5x + 8)( x − 4)3 | |
| |
| ( x−4 )( x4 − 9x2 + 64) | |
22 gru 21:04
Basiek: Eee, bo właśnie
Albo złe odpowiedzi, albo źle przepisane.
@ Krzysiek− nie udało mi się, proszę mnie tu nie obrażać.
| | x2−8x+16 | |
Wyszło mi |
| |
| | −4(x2+2x+16 | |
Po tym jak już nawet sobie te wielomiany w słupku podzieliłam.... więc bardziej skrócić tego,
to ja nie umiem.
@Kartka− jeśli oczekujesz pomocy innych ludzi, to bądź wdzęczny/a za wskazówki i jakąkolwiek
pomoc, radzę nie wyjeżdżać takimi tekstami.
22 gru 21:06
Krzysiek: x4 −9x2 +64 =(x2 +8−5x)(x2 +8+5x)
tylko nie widzę, żebyś dostał tą postać co Chciałeś
22 gru 21:10
Basiek: O, kurczę. Krzysiek, ten rozkład by się zgadzał. Na jakiej zasadzie do tego doszedłeś, bo
jestem ciekawa?
22 gru 21:21
Krzysiek: Basiek, patrząc na odpowiedzi

tzn, że w liczniku było: x
2 −5x+8 więc skorzystałem ze wzoru (a−b)(a+b)=a
2 −b
2 i wyszedł
mianownik
22 gru 21:25
Basiek: I ... doszliśmy do tego.
| | (x2−5x+8)(x−4)2 | | (x−4)2 | |
więc tak |
| = |
| = |
| | (x2−5x+8)(x2+5x+8) | | (x2+5x+8) | |
22 gru 21:28
Basiek: @Krzysiek, jeszcze się nie nauczyłam stosować tego wzoru dla 3−wyrazowych wyrażeń
22 gru 21:29