matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuwanie niewymierności
Kartka:
1
√
6 + 2
√
5
−
√
5
22 gru 18:53
ZKS:
Zauważ że: 6 + 2
√
5
= 1
2
+ 2 * 1 *
√
5
*
√
5
2
a
2
+ 2ab + b
2
= (a + b)
2
= (1 +
√
5
)
2
√
(1 +
√
5
)
2
= |1 +
√
5
|
1
1
=
= 1
|1 +
√
5
| −
√
5
1 +
√
5
−
√
5
22 gru 19:19