ekstremum funkcji
kamila: hej, mam problemik, należy wyznaczyć ekstremum funkcji
x nierówne zero
wyliczyłam pochodną i wyszło mi
i teraz tak tu mam małe wątpliwości
otóż narysowałam sobie ,,wężyk" dla
2x
2(x
2−4)=0
no i węzyk jest dla −2,0,2 od dołu
no ale dla 0 nic nie ma
i max. localne mam w −2 ale w 2 wychodzi mi również max.... dlaczego...?
22 gru 16:19
Patronus:

"Wężyk" wygląda mniej więcej tak − miejsca zerowe to −2, 0, 2 − zero jest dwukrotnym
pierwiastkiem dlatego wykres się "odbija"
Czyli ekstrema mamy w −2 − max i 2−min
22 gru 16:26
agunia: jeżeli już wężyk to od góry od lewej strony
22 gru 16:27
ICSP: czy w ekstremum funkcji rozwiązujemy nierówność wymierną?
22 gru 16:50
kamila: ahh prawda! dzięki bardzo !

zapomniałam o pierwiastku podwójnym !
22 gru 17:14
kamila: | | 1 | |
a jeszcze mam pytanie o asymptoty bo mi wyszła jedna która wynosci |
| x |
| | 2 | |
a w odpowiedziach jest jeszcze która wynosi 6, ale nie widzę jej jakoś w moich obliczeniach

?
22 gru 17:26
AS:

Maksimum −2 dla x = −2
Minimum 2 dla x = 2
22 gru 17:30
AS: Asymptota pionowa: x = 0
Asymptota ukośna: y = x/2
22 gru 17:32