Znajdź punkt P taki że ..
Edzio: Dane są punkty A(2,1) i B(4,5). Znajdź punkt P taki że:
→ →
AP=−3AB
Umiem rozwiązać zadanie na wykresie, ale nie wiem jak zapisać obliczenia.
22 gru 10:12
Patronus: →
AP = [xP − xA,yP − yA]
→
−3AB = [−3(xB − xA),−3(yB − yA)]
Potem przyrównujesz do siebie i rozwiązujesz dwa równania.
22 gru 10:16
Edzio: No i właśnie do takiej postaci sam doszedłem :
[xp−2,yp−1]=[−6,−12]
Ale nie wiem jak to skrócić
22 gru 10:23
Edzio: Ok, rozłożyłem to na dwa równania:
x
p−2=−6
y
p−1=−12
i wyszło
22 gru 10:37