Okrąg wpisany w trójkąt
hwdtel:

Równoległa do podstawy AB ΔABC,w który wpisano okrąg o promieniu R i styczna
do tego okręgu ,odcina z trójkąta ABC,trójkąt DEC.Wykazać,że pole ΔDEC jest
równe P=
12(|DC|+|CE|−|DE|)r
22 gru 09:24
hwdtel:
r=R−oczywiście(chochlik)
22 gru 10:14
x3:
| | |AB|+|AC|+|BC| | |
PΔABC= |
| r ; PΔDEC=PΔABC − PABED
|
| | 2 | |
P
ABED =(|DE|−x)r + [|CA|−|CD|−(|DE|−x)]r + xr +[|CB|−|CE|−x]r
ale
12[|CA|−|CD|−x] +
12[|CB−|CE|−x] =AB
zatem P
ABED=
12r[|DE|+|CA|−|DC|+|CB|−|CE|+|AB|]
czyli P
ΔDEC=[
12|DC|+|CE|−|DE|]r cnw
22 gru 20:54