Robin: Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 18. Każda ze ścian bocznych tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 45 . Pole powierzchni bocznej ostrosłupa jest równe 432, Oblicz
objętość ostrosłupa.
obliczyłem h ścian bocznych wyszło mi 12, następnie z sin45 obliczyłem H
ostrosłupa.wyszło mi 6{2} No i obliczyłem V = 324√2 Co zrobiłem źle ?
26 kwi 23:43
x:
Mi wyszło v=288√7, znasz poprawny wynik?
h ścian bocznych też mam 12, H ostrosłupa także 6√2, chyba jakiś błąd w polu podstawy
zrobiłeś Ty lub ja =p
27 kwi 13:14
Robin: poprawny wynik to niby 864
27 kwi 20:03
Jakub: Chyba źle policzyłeś pole podstawy. To jest romb, w którym masz tylko bok 18. Więc nie
tak łatwo jest policzyć pole.
Liczysz to tak:
Romb przez przekątne jest dzielony na cztery trójkąty prostokątne. Wysokość trójkąta
prostokątnego (ta poprowadzona z kąta prostego) ma 6√2. Czyli pole jednego trójkąt to
1/2*18*6√2 = itd.
27 kwi 20:26
robin: taaa...faktycznie

.......ale zaćma ,a skąd wiem to że ta wys ma 6
√2 ?
27 kwi 22:16
Robin: okej już wiem tg lub cto 45

Dzięki Ci ! Pozdrawiam
27 kwi 22:27