Równania prostej, okręgu.
Carrie: Długa choroba, nieobecność w szkole i spradzian do nadrobienia z którego nic nie rozumiem
Bardzo prosze o pomoc. Kolejny raz.
1. Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(3,-2) B=(11,2) C = (2,5) Narysuj trójkąt w
układzie współrzędnych.
a. Napisz równanie prostej, w której zawiera się wysokość CD.
b.napisz równanie proste, w której zawiera się środkowa CE
c. oblicz współrzędne środka ciężkośći trójkąta ABC
d. oblicz pole trójkąta.
2.DAne jest równanie okręgu O1: x2+y2+4x-6y+4=0 i prostej l:x-y+1=0
a. wyznacz graficznie punkty wspolne okręgu i prostej.
b. napisz równania stycznych do okręgu prostopadłych do prostej l.
3. Dany jest równoległobok ABCD gdzie A=(0,-2) B= ( 6,1) C=(8,5). Narysuj równoległobok w
układzie współrzędnych.
a. wyznacz współrzędne punktu D ( wyliczeniowo, nie na rysunku.)
b. oblicz obwód równoległoboku.
Dzięki Waszej wczorajszej pomocy ( Wielkie dzięki jeszcze raz Basia!) dzisiaj bez
problemu napisalam sprawdzian, bardzo mi zalezy zeby jeszcze napisac ten więc kolejny
raz zwracam się do Was z prośba.
24 mar 14:41
Eta: Witam Carrie!
Pomogę Ci
Chciałabym , byśmy popracowały razem
( zrozumiesz wtedy bardziej sposób rozwiązywania zadań tego typu)
Napisz mi czy wyrażasz chęć współpracy?
Czekam!
24 mar 15:25
Carrie: Witam Eta !
Nawet, bardziej zależy mi na wspólnej współpracy niż na zrobieniu przez kogos tych zadan
! Więcej zrozumiem i przynajmniej jak dostanę podobne zadanie to bedę wiedziec jak
zrobić
24 mar 15:29
Eta: OK
cieszę się bardzo!
więc tak:
zad1/ a) musisz niestety sama narysować ten trójkąt
zaznacz te punkty w układzie współrzednych
to proste ! ( dasz napewno radę?
za chwilke przejdziemy do podpunktu b) ok?
24 mar 15:32
Carrie: wlasnie mialam napisac ze narysować to dam radę
już rysuje... możemy przechodzić do
następnego punktu.
24 mar 15:33
Eta:
Musisz zapamiętać parę wzorów ( to konieczne)
np:
równanie prostej prostopadłej do danej prostej
i przechodzącej przez dany punkt:
jest takie: ( podaję Ci łatwiejszy sposób( ale musisz zapamiętać ten wzór)
równanie prostej CD prostopadłej do prostej np;AB
i przechodzącej przez punkt np: C
jest: pr.CD ; y- yC = (-1/aAB)*(x - xC)
gdzie aAB to współczynnik kierunkowy prostej AB
i znów wzór: ( do zapamiętania)
yB - yA
aAB = ----------------
xB - xA
teraz za chwilke przejdziemy do rozwiązania b)
zapisz sobie te wzory
bo w/g nich policzymy równanie tej wysokości CD
chwilkę poczekam
daj znać , jak będziesz gotowa
24 mar 15:43
Carrie: zapisałam. drugi wzór znam, pierwszy, nie do końca. Wydaję mi się że znam inną wersję
jego.
24 mar 15:48
Eta: Ta wersja jest prostsza!
pewnie masz taką y= ax +b ( ale tu musisz liczyć z układu równań)
czyli więcej obliczeń!
Jak zapamiętasz ten wzór ( który podałam , bedzie prościej)
Oblicz aAB czekam na wynik! OK?
24 mar 15:50
Carrie: aAB = 1/2 wyszło mi tak.
24 mar 15:53
Eta: świetnie
więc :
napisz równanie pr. CD jako rrostopadłej do pr. AB i przechodzącej przez C
w/g tego wzoru ,który podałam pamiętaj ,że
tam jest współczynnik u{-1}{a}
podaj równanie pr. CD czekam
24 mar 16:00
Eta:
coś źle mi wybiło
-1/aAB
24 mar 16:01
Eta: Hop, hop! jesteś ?
24 mar 16:04
Carrie: pr. y-5=-1/0,5 * (x-2)
y-5=-1 * 2/1 *x-2
y=-2*x-2+5
y= -2x + 3
wiem, bardzo rozpisywałam ale zawsze się gubię jak robię to na skróty. Mam nadzieję, że
jest dobrze.
24 mar 16:05
Carrie: przepraszam za małe opóżnienia, ale coś mi internet czasami się przycina
24 mar 16:06
Eta:
Nie
zobacz jeżeli a = 1/2 to -1/a = -2 ( tak?.... widzisz już błąd?)
popraw więc równanie tej prostej!
i koniecznie pisz yak:
pr. CD: y = -2x +9 ( tak powinno Ci wyjść)
czekam na potwierdzenie!
24 mar 16:09
Eta:
Widzę gdzie masz błąd!
nie napisałaś nawiasu
y -5= -2( x -2) policz teraz! (pamiętaj nawias konieczny
24 mar 16:12
Carrie: już rozumiem!
skoro mi wychodzi -2 to mnoże to razy x czyli mam -2 i to samo -2 mnoże razy -2 z
nawiasu.
z czego dostaję 4 i przeniesiona 5. daje mi razem 9.
rozumiem.
24 mar 16:13
Eta: OK
czyl to jest odp do b)
teraz c)
środek ciężkości trójkąta to punkt przecięcia
wszystkich środkowych tego trójkąta
i znów żmudne obliczenia!
a można też ze wzoru( zobacz u jakuba na stronie)
znowu wzór( tak to jest w geometrii analitycznej ( dużo wzorów)
i zapamiętaj ,że
xA + xB +xC
xśr. ciężk. = ---------------------- podobnie yśr. ciężk.
3
podaj zatem odp do c) to już proste !
czekam , bo za chwilkę ( obiad)
24 mar 16:18
tim: Hej
Eto-gagu xD
24 mar 16:22
Carrie: x= 5 1/3 y=1 2/3
A jeżeli mam obliczyć prostą to ze wzoru na prostą przechodząca przez dwa punkty, czy
można podobnie jak w przypadku b ?
Smacznego !
24 mar 16:26
Eta:
d) pole można liczyć różnie:
1/ ze wzoru Herona ( zobacz wzór)
2/ a*h/2 --- też
najprościej jednak tak:
→ →
PΔABC = 1/2I d(AC, AB)I ( znasz ten wzór?
d - wyznacznik pary wektorów zaczepionych w jednym punkcie
I I --- bezwzględna wartość ( bo pole nie może być ujemne)
policz: → →
AC = [ xC - xA , yC - yA} i AB = [ podobnie ]
24 mar 16:26
Eta:
Superr ! Sćiężk. dobrze policzyłaś
24 mar 16:31
Carrie: do c. y=-x+ 2 5/9
24 mar 16:31
Carrie: AC=[-1;7]
AB={8;0]
Niestety nie wiem co dalej z tym wzorem
24 mar 16:36
Carrie: zobaczyłam wzór Herona. W sumie chyba najłatwiejszy tylko podstawić. Gorzej jak się go
zapomni.
Dlatego czekam na wtylumaczenie co dalej z moimi wyliczonymi wartosciami zrobic
24 mar 16:38
Eta:
tak ! równanie prostej AB
pr. AB: y - yA = a( x- xA) gdzie a = ...... już wiesz !
Za godzinkę będę OK?
Pomogę Ci w następnych!
podam Ci wskazówkę do 2 zad/
to sobie w tym czasie narysujesz ten okrąg i tę prostą:
x2+y2 +4x -6y +4 =0
x2 +4x +4 -4 + y2 - 6y +9 -9 +4=0
zwijamy do wzoru!
( x +2)2 + ( y-3)2 - 4 - 9 +4=0
czyli
(x +2)2 +(y-3)2 = 9 => S( -2,3) r= 3
narysuj teraz ten okrąg i tę prostą i podaj
współrzędne punktów przecięcia tych wykresów
Narazie
powodzenia!
24 mar 16:38
Carrie: do zobaczenia !
24 mar 16:40
Eta:
wyznacznik oblicza się tak: [a,b] = a*d - c*b
[c.d]
[ - 1, 7] = (-1)*4 - ( 7)*8 po przekątnej
[ 8, 4]
wylicz i pamiętaj ,że jest I I czyli wartość dodatnia!
24 mar 16:43
Eta:
Carrie! sprawdź współrzędne wektora AB
powinny wyjśc [ 8, 4] pewnie nie zmieniłś znaku
tam było 2 - (-2) = 4 wiesz? pamiętaj zawsze o znakach
24 mar 16:46
Carrie: faktycznie 4. tym razem dobrze napisalam na kartce a źle przepisałam !
zrobię następne
i przepisze wyniki.
ja też muszę na jakieś 15 minut uciec teraz !
24 mar 16:50
Carrie: Pole trójkąta wyszło mi 30.
Teraz mam pytanie jeszcze jeśli chodzi o tą wczesniejsza prostą która miała przejść przez
punkt e. ja to wyliczyłam ze wzoru (x2-x1)(y-y1)=(y2-y1)(x-x1)
wyszło mi: y=-x+ 2 5/9 czy to jest zrobione poprawnie ?
24 mar 17:02
Carrie: nie do końca rozumiem tego zwijania wzoru, skad mam wiedziec ze tam 4 potem 9 ?
Co do punktów przecięcia się, to rysunek nie do końca wyszedl, tak mi się wydaje, punkty
to (1/2;1 1/2) ; (-1/2; 1/2)
24 mar 17:14
Eta:
Hop, hop
już jestem!
pole tak = 30 [j2] (dopisz koniecznie jednostkę)
jeżeli chodzi orównanie pr. CE to:
czy wyliczyłaś współrzędne E ? ( jako środek odcinka AB ?
ze wzoru:
xE = ( xA+xB) /2 yE= ( yA +yB)/2
to konieczne!
teraz równanie prostej CE: ( nie pisz x1 , x2
pisz xE , xC yE yC
wtedy łatwiej się podstawia i się nie pomylisz
popraw więc to równanie pr. CE:
powinno Ci wyjść : y= - x +7
poczekam na potwierdzenie!
Masz ochotę dalej rozwiązywać ze mną następne zadanie ?
24 mar 18:07
Carrie: Ja myslalam ze wspołrzędne E obliczę ze wzoru na srodek cięzkości. Czy to jest to samo ?
Poprawiam już.
Jak najbardziej mam ochotę na kolejne zadania !
Muszę powiedziec, ze dość ze coraz wiecej rozumiem, to matematyka stała się całkiem
przyjemna !
24 mar 18:12
Eta: Jeżeli chodzi o pytanie jak zwijać równanie okregu do postaci kanonicznej?
to popatrz:
masz np; x2 -6x + ...... co dopisać by:
było ( x - 3)2 = ..... przecież x2 - 6x + 9
stąd dopisujemy +9 to i musimy - 9
bo mieliśmy tylko x2 - 6x ( rozumiesz już?
gdybyś miała :
x2 - 8x + ....... co dopiszesz ? napisz mi i podaj jak
zwiniesz to do postaci (x .....? )2
jaki znak w nawiasie ? między x i ?
24 mar 18:13
Carrie: (x - 4) 2 x2-8x+16 ?
24 mar 18:19
Eta:
Oczywiście można i ze środka ciężkości ( jak najbardziej)
coś musiałaś źle obliczyć, bo to ta sama prosta!
i musi jej równanie być y= - x +7
( ja tylko zrezygnowałam z tego punktu , bo ma ułamkowe współrzędne)
popatrz ,że to to samo i poszukaj błędu ,który popełniłaś
pr.CE: ( y- 5/3) ( 16/3 -2) = (x -2)(5/3 -5)
zatem:
(y -5)*(10/3) = (x -2)*(-10/3)
to
czyli y- 5 = - x +2 => y= - x +7
24 mar 18:26
Eta: świetnie
już wiesz o co chodzi ?
24 mar 18:27
Eta:
Widzisz już gdzie błąd przy liczeniu ze środka ciężkości ?
24 mar 18:28
Carrie: wiem wiem, az się dziwie że nie rozumiałam o co chodzi z tym wzorem
faktycznie Twoje równanie prostej jest dobre.
możemy przejść dalej
24 mar 18:30
Eta:
jeżeli chodzi o współrzędne punktów wspólnych okręgu i prostej?
to nie można ich dokładnie odczytać z wykresu1
Pani( Pan) podali niezbyt ciekawe równania
rozwiąż układ równań
okręgu i tej prostej policz deltę i zobaczysz ,że te punkty mają
współrzędne:
( √2/2, √2/2 +1) i ( -√2 /2 , -√2 / 2 +1)
czyli niewymierne!
wniosek: z wykresu możesz jedynie odczytać w przybliżeniu)
24 mar 18:37
Eta: Rozumiem ,że zadanie 2/ tak?
24 mar 18:38
Carrie: tak tak, zadanie drugie.
Mogę jednak o początkowe rozwiazanie ukladu rownan, chociaz? zawsze się z tym gubię
to
moja pięta Achillesowa jesli chodzi o matematykę
24 mar 18:41
Eta: zad2/ tak:
b) równanie prostej l: x - y +1=0
wylicz jej współczynnik kierunkowy "a"
podaj mi to "a"
24 mar 18:42
Eta: Podam Ci to rozwiązanie jak skończymy te zadanka . OK?
24 mar 18:44
Eta: Hop, hop
jesteś?
24 mar 18:47
Carrie: jak najbardziej ok
wiem jak wyliczyc wspolczynnik kierunkowy prostej jesli mam dwa punkty, zadanie
wczesniej.
A czy na podstawie tego równania prostej to chodzi o to ze wspolczynnik kierunkowy a to
ten który stoi zawsze przy x jak np. y=2x - 5 ---> w tym wypadku wspolczynnik to 2. A
czy w tym naszym równaniu dobrze powiedziałam ?
24 mar 18:48
Carrie: znaczy w naszym wypadku to 1. nie napisalam tego.
24 mar 18:49
Eta:
Oczywiście a = 1
więc równanie stycznej i prostopadłej do l napiszemy teraz tak:
st: y = -x +b ( bo nie mamy współrzednych punktu styczności)
kliknij tutaj ../strona/1249 i oblicz odległość "d"
punktu S( -2,3) od prostej y = -x +b
podaj mi to d = ...... ( to jeden sposób i prosty)
później podam Ci drugi sposób --- więcej w nim obliczeń
czyli tu musisz znowu znać wzór na "d"
dasz radę Czekam! ( tylko nie zrażaj się OK?
24 mar 19:03
Eta: Powiem na pocieszenie
... ostatnie zadanko
będzie bardzo prościutkie
zatem dokończmy to z tym okręgiem
24 mar 19:07
Carrie: Jedyną podpowiedz jaka potrzebuje to mam obliczyc odległość tego punktu od prostej
y=-x+b? przeciez nie mam zadnych wartości podanych. czy od prostej l która mam dana w
zadaniu tj. l : x-y+1=0
24 mar 19:08
Carrie: juz, wiem. musi byc do y=-x+b, ale rozumiem ze przy x i y beda jedynki , ale b ? co z b?
24 mar 19:13
Eta:
tak: st: y = -x +b +. st: x +y -b=0 A= 1 B= 1 C= b
xo= -2 yo = 3
po podstawieniu masz:
I 1*(-2) +1*3 -b I
d = --------------------- = 3 bo d= r=3
√1 2 + 12
zatem: 3√2 = I -b +1I => -b+1 = 3√2 v -b+1 = - 3√2
zatem b= 1 - 3√2 v b = 1 +3√2
czyli stycznych jest dwie
1/ y = - x +1 -3√2 2/ y = - x +1 +3√2
i to wszystko:
teraz przeanalizuj to tak, byś coś z tego wiedziała !
a ja podam Ci drugi sposób OK?
24 mar 19:17
Eta: świetnie! cieszę się ,że rozumiesz
podałam Ci wyliczenia! ... napisz czy wiesz o co " biega"
24 mar 19:18
Carrie: biorę się za analizowanie, jesli czegos nie zrozumiem, napisze.
24 mar 19:19
Eta:
we wpisie z godz; 19:17 C= - b ( bo nie wystukałam minusa)
24 mar 19:22
Eta: podaje Ci teraz drugi sposób:
rozwiazujemy układ równań:
y = -x +b i x2 +y2 +4x - 6y +4 =0
zatem:
x2 +( - x +b)2 +4x - 6( -x +b) +4 =0
x2 x2 -2bx +b2 +4x +6x - 6b +4=0
2x2 + 10x - 2bx +b2-6b +4=0
2x2 +( 10 -2b) x +b2 - 6b +4=0 liczymy deltę i przyrównujemy ją do zera
( bo prosta styczna)
zatem Δ= ( 10-2b)2 - 4*2*( b2-6b +4) =
=100 - 40b +4b2 -8b2+48b - 32
Δ= - 4b2 +8b + 68
czyli -4b2 +8b +68 =0 => b2 - 2b - 17=0
Δ1 = 72 √Δ1 = 6√2
to b1 = ( 2 +6√2 )/2 = 1 +3√2
b2 = ( 2 - 6√2)/2 = 1 - 3√2
widzisz już ,ze wyniki te same !
a ile więcej obliczeń niż ze wzoru na odległość
PS: jeszcze sie nie zraziłaś?
za to zadanko ostatnie bardzo, bardzo prościutkie
24 mar 19:35
Carrie: wcale sie jeszcze nie zrazilam !
wrecz przeciwnie, ciesze się, że wkoncu rozumiem !
faktycznie lepszy ten wzór na odległość.
24 mar 19:39
Eta: Widzisz zatem ,że należy niektóre wzorki
przynajmniej na jakiś czas pamiętać!
wypisz je sobie na kartce ( nie są takie trudne do zapamiętania)
a jak bardzo ułatwiają rozwiązywanie tego typu zadanek!
PS: to co ? .... dalej do zadania 3/ tak?
masz jeszcze siły?
Czekam na potwierdzenie
24 mar 19:43
Carrie: Mozliwe ze bede mogla miec kartke ze wzorami
Dalej do zadanka 3 !
24 mar 19:44
Eta: OK
zad3/ zaznacz te dane punkty w układzie współrzędnych
pomoże Ci to sprawdzić później współrzedne czwartego
wierzchołka D tego równoległoboku!
korzystamy z własności,że:
przeciwległe boki równoległoboku są równoległe i mają równe długości
zatem wektory na których rozpiety jest ten równoległobok
są odpowiednio równe ( to bardzo ważne !)
zatem : → →
AB = DC ( pamiętaj zwrot musi być taki sam
!
potrafisz obliczyć współrzędne tych wektorów?
podaj mi →
AB= [ ] możesz kliknąć tu ../strona/1623
oraz →
DC= [ ] gdzie D( xD , yD) bo te wsp. mamy
obliczyć
w dalszej kolejności !
czekam na te współrzędne
24 mar 19:56
Carrie: AB=[6,1]
DC= [ 8-xd ; 5-yd]
24 mar 20:01
Carrie: pomylka, AB [ 6;3]
24 mar 20:02
Eta:
Teraz : wektory równe , mają równe współrzędne
zatem porównaj współrzędne i już masz D( , )
podaj mi i zobacz na rys, czy jest równoległobokiem?
Upewnisz się co do poprawności rozwiązania
obwód już z pewnością policzysz:
Ob= 2IABI + 2I ADI kliknij tu: ../strona/1624
czekam na ostateczny wynik ( poprawny oczywiście)
Naszej wspólnej pracy


24 mar 20:07
Eta:
Oczywiście AB= [ 6,3] ---- potwierdzam
24 mar 20:08
Carrie: d=[2;2] !
wyszłoo !
Ob=2√45+2√20 ?
Czy taki ma być wynik ?
24 mar 20:13
Eta:
jesteś
Ob = 2*√9*5 + 2√ 4*5 = 6√5 + 4√5 = 10√5 [ j]
teraz bardziej elegancko , czy tak?
Świetnie mi sie z Tobą pracowało !
Powodzenia ! Jestem pewna w 100%% ,
że napiszesz porządnie zaliczenie!
Wierzę w Ciebie ! .... myślę,że mnie nie zawiedziesz ?
Do następnego razu !
Pozdrawiam !
24 mar 20:17
Carrie: faktycznie dużo lepiej.
Ojj to mi się świetnie z Tobą pracowało. Miałaś naprawdę dużo cierpliwości do mnie,
szczerze żałuję, że nie trafiłam tutaj wczesniej, wydaje mi się, że polubiłabym bardziej
matematykę.
Niestety za troche moja przygoda z matematyką się konczy. A zacznie się jeszcze gorsza !
Moje kierunki to biologiczno chemiczne więc wiadomo co mnie czeka
Nie zawiodę.
Jeszcze raz, bardzo bardzo dziękuję za pomoc !
*
Serdecznie pozdrawiam.
24 mar 20:22
Eta:
widzę ........ błędny zapis
D( 2,2) ---- tak zapisujemy wsp. punktu!
Punkty dużą literą a wsp. punktu w okrągłym nawiasie


!
to bardzo ważne
bo zapis d=[2,2] --- to wektor o wsp. 2, 2
( czyli tak nie zapisuj punktów
OK
24 mar 20:24
Carrie: ojj faktycznie, faktycznie. To już chyba z lekkiego przeciązenia
Robię cały czas
zadania z Tobą i jeszcze do tego chemię
już mi się w głowie pomieszalo.
Bedę pamiętać.
24 mar 20:27
Lea:
Proszę o pomoc jestem bardzo cięka z matmy,a mam pare zadań do rozwiązania
1. Dla jakich wartości parametrów m oraz wektora u→=[2m+3,n-6],i w→=[m-5,3-2n]są
a).równe b).przeciwne?
2.Punkt S(-1,3)jest środkiem w pewnej symetrii środkowej.
a).znajdz współrzędne punktu A1,będącego obrazem punktu A(-6,4)w tej symetrii
b).oblicz współrzędne punktu B ,którego obrazem w symetrii środkowej względem punktu S
jest punkt B1(-3,-1)
6 kwi 18:33
Raaami .: Witam . Bardzo proszę o pomoc ! Mam zadanie z obliczeniem miejsca zerowego funkcji
kwadratowej ,
a jednego przykładu nie potrafię rozwiązać , ponieważ nie umiem odczytać z niego
współrzędnych potrzebnych do obliczenia delty ..
To ten przykład :
y = 6xkwadrat + x
8 maj 13:03
Raaami .: Witam . Bardzo proszę o pomoc ! Mam zadanie z obliczeniem miejsca zerowego funkcji
kwadratowej ,
a jednego przykładu nie potrafię rozwiązać , ponieważ nie umiem odczytać z niego
współrzędnych potrzebnych do obliczenia delty ..
To ten przykład :
y = 6xkwadrat + x
8 maj 13:04
7 cze 22:46
9 cze 19:16
9 cze 19:16
9 cze 19:17
klaudia : na jutro mam zadanie pliz pomocy
25 paź 18:22
napisz rownania prostej w postaci kierunkowa : 8x-2y+4=0
17 lis 23:18
20 lis 23:58
20 lis 23:58
13 sty 21:40
13 sty 21:40
dds: Wskaż najdokładniejsze przybliżenie liczby pełnych obrotów koła o promieniu długości 0,25
m toczącego się na drodze o długości 200 m.
23 lut 22:52
kjh: dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach AB:y=1/2x-2,
AD:y=2x-5.Środek symetrii równoległoboku ma współrzędne S=(5,2). Wyznacz współrzędne
wierzchołka B tego równoległoboku
17 mar 21:30
7 kwi 18:38
AB: Ad. zadania "kjh"
1) Obl. WIERZCHOŁKA A= (2, -1)
y= 0,5x-2
y= 2x-5
2x-5= 0,5x-2
1,5x= 3 | :1,5
x=2
y= 0,5*2-2=> y= -1
2) Prosta AS (połowa przekątnej AC)
-1= 2a+b | * (-2,5)
2= 5a+b
2,5= -5a -2,5b
2= 5a+b
___________
4,5= -1,5b |
-1,5)
b= -3
Aby obl. współczynnik a podstawiamy do wzoru: 2= 5a+b
2= 5a -3
5= 5a | :5
a=1
Wzór AS: y= x-3
3) Przekątne dzielą się na pół, więc |AS| = |SC|
|AS| =3√2 Należy skorzystać ze wzoru na dł odcinka
4) |SC| =3√2
układ równań y= x-3
1 rozwiązanie odrzucamy (współrzędne wychodzą (2,-1), drugie rozw. (8,5)
punkt C =(8,5)
5) Teraz należy obl. wzór prostej CD,ale w odp. jest, że ma ona wzór y= 2x-11, a przecież
proste AB i CD są równoległe, więc współczynnik. a w prostej CD powinien też być równy:
0,5, czy się mylę?
Proszę o pomoc.
9 kwi 21:57
AB: Ad. zadania "kjh"
1) Obl. WIERZCHOŁKA A= (2, -1)
y= 0,5x-2
y= 2x-5
2x-5= 0,5x-2
1,5x= 3 | :1,5
x=2
y= 0,5*2-2=> y= -1
2) Prosta AS (połowa przekątnej AC)
-1= 2a+b | * (-2,5)
2= 5a+b
2,5= -5a -2,5b
2= 5a+b
___________
4,5= -1,5b |
-1,5)
b= -3
Aby obl. współczynnik a podstawiamy do wzoru: 2= 5a+b
2= 5a -3
5= 5a | :5
a=1
Wzór AS: y= x-3
3) Przekątne dzielą się na pół, więc |AS| = |SC|
|AS| =3√2 Należy skorzystać ze wzoru na dł odcinka
4) |SC| =3√2
układ równań y= x-3
1 rozwiązanie odrzucamy (współrzędne wychodzą (2,-1), drugie rozw. (8,5)
punkt C =(8,5)
5) Teraz należy obl. wzór prostej CD,ale w odp. jest, że ma ona wzór y= 2x-11, a przecież
proste AB i CD są równoległe, więc współczynnik. a w prostej CD powinien też być równy:
0,5, czy się mylę?
Proszę o pomoc.
9 kwi 21:58
Sandra : zaznacz w układzie współrzędnych : (-10,0), (-3,3),(7,2) (10,5) (11,5) (11,2) (12,1)
(12,0) (6,-1) (7,-5) (5,-5) (-2,-1) (-6,-1) (-10,0)
18 maj 17:51
ubeek: narysuj uklad wspołrzednych a=(-1,0) b=(8, 0) c=(11, 5) d=(2, 5)
1 cze 15:30
ubeek: narysuj uklad wspołrzednych a=(-1,0) b=(8, 0) c=(11, 5) d=(2, 5)
1 cze 15:30
gigi: Prosze o pomoc
W trapezie rownoramiennym kat miedzy ramieniem dlugosci 4 cm, a dluzsza podstawa dlugosci
12 cm ma miare 30°. Oblicz dlugosc przekatnych tego trapezu.
4 cze 14:12
gigi: Oblicz dlugosci srodkowych trojkata ABC gdzie : A = (-3, -1) B= (5, -3) C = (1,5)
4 cze 14:16
slodziaaak ...: y= x-2 zapisac w postaci kierunkowej
6 cze 19:32
slodziaaak ...: y= x-2 zapisac w postaci kierunkowej
6 cze 19:35
1 sie 12:43
kamillla: Narysuj w układzie wspólrzędnych okręg x2+(y+3)=4
15 wrz 16:14
kamillla: Narysuj w układzie wspólrzędnych okręg x2+(y+3)=4
15 wrz 16:19
21 wrz 18:42
kobra: Napisz równania stycznych do okręgu (x – 2)2 + (y + 1)2 = 9 i prostopadłych do prostej
x + y + 1 = 0.
8 paź 21:14
kobra: Napisz równania stycznych do okręgu (x – 2)2 + (y + 1)2 = 9 i prostopadłych do prostej
x + y + 1 = 0.
8 paź 21:18
%253Cpre%253E%253Cb%253Ekobra%253A%253C%252Fb%253E%2520%2520%2520Napisz%2520r%25C3%25B3wnania%2520stycznych%2520do%2520okr%25C4%2599gu%2520%2520(x%2520%25E2%2580%2593%25202)2%2520%252B%2520(y%2520%252B%25201)2%2520%253D%25209%2520i%2520prostopad%25C5%2582ych%2520do%2520prostej%250A%2520%2520x%2520%252B%2520y%2520%252B%25201%2520%253D%25200.%250A%250A%250A%253C%252Fpre%253E
8 paź 21:19
Me: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
1) Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt (2,1) i nachylonej do osi OX pod
kątem 2π/3
2) Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt (1,3) i nachylonej do osi OY pod
kątem π/6
3) Napisać równanie prostej stycznej do okręgu x2+y2=25 w punkcie (3,4)
4) Napisać równanie prostej stycznej do paraboli y=x2 w punkcie (1,1)
16 paź 12:19