obl
mala: 5(x2 − 1) ( 2 x +3 ) − (x − 1) x2 < 0
21 gru 18:48
agunia: 5(x−1)(x+1)(2x+3)−(x−1)x2<0
(x−1)[5(x+1)(2x+3)−x2]<0
.....
22 gru 16:07
Krzych:

5(x
2−1)(2x+3)−(x−1)x
2<0
| | 3 | |
10(x−1)(x+1)(x+ |
| )−(x−1)x2<0 |
| | 2 | |
| | 3 | |
(x−1)[10(x+1)(x+ |
| )−x2]<0 |
| | 2 | |
| | 5 | | 3 | |
(x−1)[10(x2+ |
| x+ |
| )−x2]<0 |
| | 2 | | 2 | |
(x−1)(10x
2+25x+15−x
2)<0
(x−1)(9x
2+25x+15)<0
Δ=25
2−4*9*15
Δ=85
√Δ=
√85
| | 25−√85 | | 25+√85 | |
9(x−1)(x+ |
| )(x+ |
| )<0 |
| | 18 | | 18 | |
| | −25−√85 | | −25+√85 | |
x∊(−∞ , |
| )∪( |
| , 1) |
| | 18 | | 18 | |
P.S. Wykres wielomianu trochę gówniano wyszedł, ale powinieneś się chyba kapnąć o co chodzi.
30 gru 01:29