obl
mala: (x2+1)(2x−1) =2x (2x−1 )
21 gru 18:44
Bizon: (2x−1)(x2+1−2x)=(2x−1)(x−1)2
21 gru 19:31
Grzegorz: proponuję wymnożyc to co jest w nawiasach, przenieść z prawej na lewą przyrównac
do 0 i wyjdzie wielomian 3 stopnia 2x3−5x2+4x−1=0
wielomian 2x3−5x2+4x−1 podzielić przez x−1
otrzymasz (2x2−3x+1)(x−1)=0
przyrównujesz do zera każdy nawias i z pierwszego liczysz deltą a z drugiego rozwiazując
rownanie x−1=0 masz trzy pierwiaski wielomianu
22 gru 09:28
Bizon:
przecież nic tu nie trzeba liczyć
Wystarczy przenieść na jedną stronę ... wyciągnąć (2x−1) i zwinąć drugi nawias
w kwadrat sumy ...
22 gru 10:07
Bizon: ...w kwadrat różńicy ....oczywiście
22 gru 10:11
Grzegorz: OK. sa dwie drogi jedna szybsza druga dłuższa. masz racje lepsza Twoja Bizon
22 gru 10:16