Oblicz monotonicznosc ciagu
Radziu0890: 5n−7 / 2n
24 mar 13:41
Sabin: Monotoniczność, czyli znak a
n+1 − a
n
| | 5(n+1)−7 | | 5n−7 | |
an+1 − an = |
| − |
| = ... wyliczasz, sprowadzasz na wspólną |
| | 2(n+1) | | 2n | |
kreskę, powinno wyjść:
Ten ułamek jest dodatni, ponieważ n∈N. Oznacza to, że a
n+1 − a
n > 0, czyli ciąg jest
rosnący.
24 mar 13:59
Eta: Radziu!
Monotoniczności się nie oblicza



powinno być ... zbadaj monotoniczność




czyli:
a
n −−− rosnący gdy a
n+1 − a
n >0
a
n −−− malejący gdy a
n+1 −a
n <0
a
n −−− stały gdy a
n +1 − a
n =0
zatem:
| | 5(n+1)−7 | | 5n−2 | |
an+1= |
| => an+1 = |
|
|
| | 2(n+1) | | 2n+2 | |
zatem:
| | 5n−2 | | 5n−7 | | (5n−2)*2n −(5n−7)*(2n+2) | |
|
| − |
| = |
|
|
| | 2n+2 | | 2n | | 2n(2n+2) | |
| | 10n2 − 4n −10n2 −10n +14n +14 | |
= |
|
|
| | 2n(2n+2) | |
mianownik zawsze dodatni licznik też , bo 14>0
wniosek: ciąg jest rosnący
24 mar 14:02
tim: Jak te ułamki pięknie wyglądają
24 mar 15:51
Jakub: Też mi się podobają
24 mar 16:02
Radziu0890: Dziekuje bardzo, wszystko rozumiem.
Mam pytanko tylko prosze bez cisnien, N to zawsze liczba dodatnia ?
24 mar 16:39
Sabin: 
Nie

Ale taki ciąg liczbowy definiuje się w szkole jako funkcję, której argumentami ("iksami")
są n ∈ N, czyli należące do zbioru liczb naturalnych, przy czym N = najczęściej {1, 2,
3, ...}. Więc jeśli chodzi o szkolne ciągi liczbowe, to spokojnie możesz tak zakładać.
24 mar 16:43
Radziu0890: an −−− rosnący gdy an+1 − an >0
5n−7
an = −−−−−
2n
Jak to ma do siebie, jak to sprawdzic czy cos jest mniejsze albo wieksze ?
Próbowalem sobie podlozyc np pod n =1 i wyszloby ze jest an jset mniejsze.
Kiedy an bedzie rowne zero ?
24 mar 16:56
Sabin: Podstawiając liczby możesz co najwyżej wyrobić sobie pewne przypuszczenie co do tego jaki
jest ciąg, ale to nigdy nie będzie dowód.
Sprecyzuj, co znaczy mniejsze albo większe. Mniejsze albo większe co od czego?
| | 7 | | 7 | |
an = 0 wtedy, gdy licznik = 0, czyli gdy n = |
| . Ponieważ jednak n ∈ N, a |
| |
| | 5 | | 5 | |
do liczb naturalnych nie należy, to a
n z Twojego przykładu nie przyjmie wartości 0.
24 mar 17:01
Radziu0890: an −−− rosnący gdy an+1 − an >0
an −−− malejący gdy an+1 −an <0
an −−− stały gdy an +1 − an =0
5n−7
an = −−−−−
2n
Jak ocenic czy jest to mniejsze, wieksze lub rowne zero ?
24 mar 17:06
Radziu0890: NIE BYŁO PYTANIA ! po głebszym rozpatrzeniu wszystko jasne.
Dziekuje za pomoc
24 mar 17:19
Radziu0890: O jaka ja sie pierdołe spytalem ...., az mi sie głupio zrobiło.
24 mar 17:43
Eta:
24 mar 17:46
Radziu0890: Oblicz ciag arymetrnyczny:
a8+a13=37 i a9−a6=9
a1 + 7r +a1 + 12= 37
Da ktos rade i czy ja dobrze zacząlem ?
24 mar 18:21
Bogdan:
Dobrze zacząłeś, to samo zrób z drugim równaniem
24 mar 18:24
Bogdan:
Uwaga, zginęło r, powinno być
a1 + 7r +a1 + 12r = 37
24 mar 18:25
Radziu0890: r= 723
Czy wyszło komus to samo ? straszne wyniki wychodza.
24 mar 19:01
Radziu0890: a
n=13−3n czy chce sie komus to sprawdzic

bede wdzieczny.
24 mar 19:09
Sabin: Co do tego z ciągiem arytmetycznym, mi wychodzi r = 3, a1 = −10
Układ równań:
a1 + 7r + a1 + 12r = 37 (a8 + a13 = 37)
a1 + 8r − (a1 + 5r) = 9 (a9 − a6 = 9)
24 mar 19:36
Radziu0890:
Tak wszystko wyszło cacy

jest gicior i dziekuje.
Dobre te forum
24 mar 19:47