trudne to:(
zwrddd: W trójkąt równoboczny o boku a= ( √3 + 2) / 2 cm wpisano kwadrat tak,że jeden z jego
boków zawiera się w podstawie trójkąta , a pozostałe wierzchołki w ramionach tego
trójkąta. oblicz pole kwadratu..
proszę bardzo o pomoooc...te zadanie jest w 3 gim, nikt z rodziców nie potrafi mi pomoc,
bo oni obl.jakimis funkcjami tryg.. a ja nie oge takich rzeczy uzywac... tylko
normalnych. na poziomie gimnazjum.. bardzo prosze o rozwiązanie
rysunek sama już zrobiłam
a to bok trojkata, a b to bok kwadratu..
24 mar 12:45
Sabin: Rysunek masz. Poprowadź wysokość (h) w trójkącie i oblicz ją (np. z twierdzenia
| | a | |
Pitagorasa h2 + ( |
| )2 = a2, bądź podstaw a do wzoru na wysokość w trójkącie |
| | 2 | |
równobocznym). Następnie zajmij się połową trójkąta − masz trójkąt prostokątny. Z
twierdzenia Talesa dostaniesz, że:
gdzie:
| a | |
| − połowa długości podstawy |
| 2 | |
| a | | b | |
| − |
| − mały odcinek, który zostanie Ci w podstawie trójkąta prostokątnego, |
| 2 | | 2 | |
kiedy "zabierzesz" z niej połowę boku kwadratu.
| | ah | |
Wyliczasz z proporcji, powinnaś dostać: b = |
| |
| | a+h | |
Podstawiasz liczby za a oraz h i coś tam powinno wyjść.
Pozdrawiam
24 mar 13:42
zwrddd: wysokość wyszła mi √21/16
jak z tego wyprowadzic?
pierwaistek 2 stopnia z 16 to 4, a z 21? czy pozostawic tak jak jest ?
25 mar 20:58
zwrddd: a licząc z wyskosci trojkata rownobocznego ze wzoru h=a √3 / 2
wyszło mi ze h= 3/4 + 2 pi{3}
wiec ktore jest prawidlowe?
25 mar 21:01
Sabin: Gdzieś się musiałaś rąbnąć w Pitagorasie.
Mi wychodzi tak:
| | a√3 | | √3+2 | | √3 | | 3+2√3 | | 3 | | 1 | |
h = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| + |
| √3, więc |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
bliżej tego drugiego wyniku.
25 mar 21:11