prosze o szybka pomoc :)
Sandra: Oblicz pole trójkąta prostokątnego mając promień okręgu wpisanego oraz
promień okręgu dopisanego do przeciwprostokątnej.
20 gru 17:18
Basia:
co to jest okrąg dopisany do przeciwprostokątnej ?
jak długo żyję ( a długo !) o czymś takim nie słyszałam
20 gru 17:25
Sandra: moja pani od matmy...
20 gru 17:34
hwdtel:
Rozwiąż na S poniższy układ równań:
| ⎧ | a+b+c=2Sr | |
| ⎜ | rA=2Sb+c−a | |
| ⎨ | (b+c)2=b2+c2+2bc |
|
| ⎜ | bc=2S | |
| ⎩ | b2+c2=a2 | |
r−promień koła wpisanego,r
A−promień koła dopisanego;b,c−przyprostokątne
| | 4rrA | |
a−przeciwprostokątna, S=? [ S= |
| ];sprawdż poprawność rozwiązania |
| | 3rA+r | |
20 gru 21:28
20 gru 22:42
x3:
toja−dobra fachowa odpowiedż,znać inteligencję!(prawie dorównującą Basii)Czuwaj ! Tak trzymać!
Chociaż hwdtel proponował przeliczyć prawidłowo podany układ równań.
A mogłoby to wyglądać tak:
| | 4S2 | |
[(b+c)+a][(b+c)−a]= |
| ....(b+c)2−a2 =2bc =4S=4S2rrA
|
| | rrA | |
S=rr
A
22 gru 02:43
ICSP:

Czym jest okrąg dopisany?
To okrąg styczny do jednego z boków trójkąta oraz do przedłużeń jego pozostałych boków.
Zastosowanie znajdują na przykład w udowodnianiu wzoru Herona na pole trójkąta.
W moim rysunku okrąg dopisany to okrąg niebieski.
Mam nadzieję że pomogłem.
Pozdrawiam.
22 gru 03:23