prosze o pomoc
malgola: z tym zadaniem tez mam problem
Wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc, ze jego wykres przechodzi przez punkt (0,1) i (1,−2)
oraz ze dla x=1 osiaga swoją najmniejszą wartość.
24 mar 10:37
Bogdan:
y = ax2 + bx + c
Wierzcholek paraboli leży w punkcie W = (xw, yw), wiemy, ze xw = 1
Mamy więc równania:
1. 1 = a*02 + b*0 + c
2. −2 = a*12 + b*1 + c
3. 1 = −b/2a
Rozwiąż ten układ równań.
24 mar 11:10
malgola: dzieki chodziło mi własnie o poczatek jak to zaczacz narazie dzieki
24 mar 11:35