nie potrafie
malgola: prosze o pomoc nie wiem jak rozwiazac !
Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y=6x−10 przechodzącej przez punkt
A=(−1,2) oraz równanie prostej prostopadłej do tych prostych przechodzącej przez punkt
B=(0,−3)
24 mar 10:09
Bogdan:
Oznaczmy:
prosta k1: y = 6x − 10, a1 = 6, b1 = −10,
−−−
prosta k2: y = a2x + b2, A = (−1, 2) € k2,
−−−
prosta k3: y = a3x + b3, B = (0, −3) € k3
−−−
Dokończ zdania:
a) proste k2 i k1 są równoległe <=> ........... => a2 = ........
b) proste k3 i k1 sa prostopadłe <=> ......... => a3 = ........
24 mar 11:20
malgola: i za to tez dziekuje zaraz bede pracowac nad tym zadaniem
24 mar 11:36