funkcja liniowa
strokrotka: Musze rozwiazac 2 zadania. Pomozcie mi pilne:(
Dwa okregi sa styczne zewnetrznie. Odleglosc srodkow tych okregow wynosi 21 cm , a
stosunek odleglosci promieni 4:3 . Oblicz dl. promieni tych okregow
2. W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest o 3 wieksza od cyfry jednosci. Liczba
utworzona z tych cyfr jest mniejsza od 63 . Jaka to liczba ? Podaj wszystkie
rozwiazania.
24 mar 09:53
Bogdan:
zad. 1.
R − długość promienia większego okręgu,
r − długość promienia mniejszego okręgu.
Podaj 2 równania do tego zadania i potem rozwiąż ten układ równań.
−−−
zad. 2.
Cyfry: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
a − cyfra dziesiątek,
b− cyfra jedności
10a + b to liczba dwucyfrowa, 10a + b < 63
a = b + 3
10a + b = 10*(b + 3) + 3 = 10b + 30 + 3 = 10b + 33
Rozwiąż nierówność:
10b + 33 < 63.
Do odpowiedzi weź wszystkie wartości b spełniające warunki zadania.
24 mar 11:30
strokrotka: a z tym okregiem jak rozwiazac to zadanie
24 mar 12:50
Tomek: Okręgi
układ równań
x+y=21
x/y=4/3
Rozwiąż układ równań
24 mar 13:04
strokrotka: a to drugie to rozwiazaniem beda wszystke liczby mniejsze od 3 czy cos jeszcze
24 mar 13:13
Bogdan:
Stokrotko, nie analizujesz wskazówek, które dostajesz.
−−−−
zad. 1.
Rozwiązujesz układ równań, który podał Ci na tacy Tomek.
R + r = 21
Rr = 43
−−−−
zad. 2.
Podaj wartości cyfry b, jakie otrzymałaś z nierówności 10b + 33 < 63
oraz wartości cyfry a.
Biorąc cyfry a, b napisz liczby dwucyfrowe.
24 mar 14:33
strokrotka: dziekuje
29 mar 11:06
milz11: trzy okregi o promieniach 1,2,3cmsa parami styczne zewnetrznie .oblicz pole trojkata ,ktorego
wierzcholkami sa srodki tych okregow
23 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
zrób rysunek
jakie długości będą mieć boki trójkąta ?
23 cze 22:24