24 mar 08:45
Bogdan:
Założenia:
1. sinx ≠ 0 => x ≠ k*π k € C
2. sin4x ≠ 0 => 4x ≠ kπ => x ≠ k * π4
czyli x ≠ k * π4
−−−
sin4x = sinx
4x = x + k*2π => 3x = k*2π => x = k*23π
lub
4x = π − x + k*2π => 5x = π + k*2π => x = π5 + k*25π
24 mar 09:49
Bogdan:
Agnieszko, czy obie odpowiedzi należy przyjąć do odpowiedzi?
24 mar 09:50
Agnieszka: zapomnialam dopisac przedzsialu <−π,π> przepraszam
24 mar 10:02
Bogdan:
W takim razie wypisz sama wszystkie rozwiązania z przedziału <−π, π>. Podaj te
rozwiązania.
24 mar 10:10
Agnieszka: x=2/3π x=π/5 niewiem nie rozumiem jakos
24 mar 10:13
Bogdan:
To powtarzam rozwiązania:
x = k*23π
x = π5 + k*25π
x ≠ k*π4
k € C
Wyznacz wszystkie wartości x dla k = 0, k = −1, k = 1, k = −2, k = 2, k = −3, k = 3,
itd., które mieszczą się w przedziale <−π, π>
24 mar 10:22
Agnieszka: przepraszam musialam isc na zajecia

dla k=0 x=0 x=π/5
dla k=1 x= 2/3π x=3/5π
dla k=−1 x=−2/3π x=−π/5
oto chodzi? naprawde niewiem:(
24 mar 15:47
Bogdan:
Najpierw z przedziału <−π, π> odrzucamy punkty x = k*π4, czyli punkty:
k = 0 => x = 0
k = 1 => x = π4
k = −1 => x = −π4
k = 2 => x = π2
k = −2 => x = −π2
k = 3 => x = 3π4
k = −3 => x = −3π4
k = 4 => x = π
k = −4 => x = −π
−−−−−−−−
Obliczamy x = k*23π:
k = 0 => x = 0 odrzucone
k = 1 => x = 23π
k = −1 => x = −23π
k = 2 => x = 43π poza przedziałem
k = −2 => x = −43π poza przedziałem
−−−−−−−−
Obliczamy x = 15π + k*25π
k = 0 => x = 15π
k = 1 => x = 15π + 25π = 35π
k = −1 => x = 15π − 25π = −15π
k = 2 => x = 15π + 45π = π odrzucone
k = −2 => x = 15π − 45π = −35π
k = −3 => x = 15π − 65π = −π odrzucone
−−−−−−−−
Odp.: x € {−23π, −35π, −15π, 15π, 35π, 23π}
−−−−−−−−
Prościej byłoby narysować oś i na osi zaznaczyć wszytkie punkty przyjęte i odrzucone.
24 mar 18:13
Agnieszka: dziekuje juz rozumiem

to moja pieta Achiillesowa....
Boze jak ja sie boje matury.... kocham matme a to juz za miesiac a ja tak malo umiem....
ale wiesz te zadanka z Toba mi pomagaja

ucze sie na nich i podobne sama umiem

dziekuje
24 mar 18:20
Bogdan: Pozdrawiam
24 mar 18:22