proszę o pomoc
Marek: Pomocy
Jak to rozwiązać?
1)W ciągu określonym wzorem ogólnym an=3n2 − 99 wyrazów ujemnych jest
a)7
b)6
c)4
d)5
2)Wskaż ciąg,który jest jednocześnie ciągiem arytmetycznym i geometrycznym
A)−5,−5,−5...
B)3,6,12...
C)0,−2,−4...
D)2,4,6...
3)Suma kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego którego n−ty wyraz an=−3n+1 jest równy:
a)S18=−442
b)S10=−150
c)S27=−876
d)S20=−601
4)Jeśli 1/9 , a, b, c, 9 to pięć kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego, to
A)a=−1/3, b=1, c=3
B)a=1/9, b=1, c=−3
C)a=−1/9, b=1, c=3 lub a=1/9, b=1, c=−3
D)a=1/3, b=1, c=3 lub a=−1/3, b=1, c=−3
5)W ciągu arytmetycznym różnica jest równa 3, a trzynasty wyraz to 25. Wyznacz sumę trzynastu
początkowych wyrazów tego ciągu.
6)Wyznacz takie x ∊ C, aby liczby x−2, 5x + 10, x−50 były kolejnymi wyrazami.
7)W 2008r. Jamie Olivier, opowiadajac w wywiadzie o swojej kampanii ,,Podaj dalej'',
dotyczacej
gotowania, powiedzial:Jesli jedna osoba nauczy 4 inne , to po 13 powtórzeniach mamy całą
ludność Wielkiej Brytanii. Wiedząc, że liczba ludności Wielkiej Brytanii w 2008 r. wynosiła
prawie 60mln, sprawdź czy Jamie Oliver miał rację.
Odp. jest że 22mln ale nie wiem dlaczego
19 gru 21:32
ICSP: było wczoraj.
19 gru 21:33
Marek: jest tu moze ktos kto by to umial
19 gru 21:46
beti: widzę że czekasz na gotowca?

próbuj, próbuj, może w końcu znajdziesz jelenia...
19 gru 21:52