równania
Karla: rozwiąż równania:
a) x3−x2+5x−5=0
b) x3−4x2=8−2x
c)x3+x2−4x−4=0
d)x3+3x2−4X−12=0
19 gru 21:06
Ciepla: a) x
3 − x
2 + 5x −5 = 0
x
2(x−1)+5(x−1)=0
(x
2+5)(x−1)=0
x
2+5=0
x
2=−5 − sprzeczność
x−1=0
x=1
czyli x nalezy do 1
I resztę robisz tak samo! Czyli : Wszystko bierzesz na lewą stronę i porównujesz do zera.
następnie grupujesz dwójkami i z nich wyciągasz wspólną część , resztę piszesz w nawiasie.
Później to co wyszło poza nawiasem piszesz w jednym nawiasie i nawias który się powtarza
przepisujesz. Oba nawiasy oddzielnie przyrównujesz do zera i obliczasz x

i już. Mam
nadzieję, że miałam już z tym styczność i mojej wyjaśnienie Ci starczy. Pozdrawiam jak
będziesz miała jakieś pytania to pisz śmiało.
19 gru 21:22
Ciepla: c) x
3+x
2−4x−4=0
x
2(x+1)−4(x+1)=0
(x
2−4)(x+1)=0
x
2−4=0
x
2=4
x=2 i x=−2
x+1=0
x=−1
x nalezy do klamra: 2,−2,−1
Dobra resztę zrób sama
19 gru 21:27
Karla: no dzieki

w sumie juz cos takiego robilam

nagle zacmienie

moge prosic o spr.
b) x
3−4x
2=8−2x
x
3−4x
2−8+2x=0
x
2(x−4)+2(x−4)=0
(x
2+2)(x−4)=0
x
2+2=0 lub x−4=0
x
2=−2− sprzecz lub x=4
d) x
3+3x
2−4x−12=0
x
2(x+3)−4(x+3)=0
(x
2−4)(x+3)=0
x
2−4=0 lub x+3=0
x=2 lub x=−2 lub x=−3
dzięki
19 gru 21:46
Ciepla: no i super, jest ok.

I nie ma za co dziękować
19 gru 21:53
Karla:
19 gru 22:01