W ogóle jak masz jakieś pytania to zadawaj je od razu, jak wejdę od razu jak
będę umiał będę mógł odpisać
| 1 | ||
Δ = (−1)2 − 4(2y)(5+y2) = 1 − 8y(5 + y2) = 1 − 40y − 8y3 = −8(y3 + 5y − | ) | |
| 8 |
| 1 | ||
y3 + 5y − | ||
| 8 |
| 1 | ||
u3 + v3 = | ||
| 8 |
| −125 | ||
u3 * v3 = | ||
| 27 |
| 1 | 125 | |||
z2 − | z − | |||
| 8 | 27 |
| 1 | 500 | 32027 | ||||
Δ = | + | = | ||||
| 64 | 27 | 1728 |
| √96081 | ||
√Δ = | ||
| 24 |
| 1 | ||
z = | ( 9 ±√96081) | |
| 144 |
| 1 | 1 | |||
y = 3√ | ( 9 +√96081) + 3√ | ( 9 −√96081). | ||
| 144 | 144 |
| 1/8±t | 1 | t | ||||
potem masz z = | = | ± | , więc y = | |||
| 2 | 16 | 2 |
| 1 | t | 1 | t | |||||
3√ | + | +3√ | − | i ten wynik wstawiasz do (x2+y)2 = 2x2y−x+y2+5 | ||||
| 16 | 2 | 16 | 2 |
Jutro postaram sie to przeliczyć
| √96081 | |
* | |
| 72 |