xyz
Servantes: Dany jest trójkąt ABC, w którym I∠ABCI = 60stopni, i∠CABI = 75stopni. Wykaż, że
IACI/IBCI=(3√2 − √6)/2.
19 gru 20:16
toja:
Ze wzoru sinusów
| |AC| | | |BC| | |
| = |
| |
| sin60o | | sin75o | |
| |AC| | | sin60o | |
| = |
| =...... |
| |BC| | | sin75o | |
sin60
o=....
sin75
o= sin(30
o+45
o)= sin30
o*cos45
o+ sin45
o*cos30
o=........
podstaw dane, usuń niewymierności z mianownika i otrzymasz tezę
19 gru 20:48
Servantes: O kurcze no tak

A zrobiłbyś/zrobiłabyś drugie moje zadanie?
19 gru 20:50
19 gru 20:51
19 gru 20:52