pierwiastki
Monika: Uprość wyrażenie:
7−4√3 całe wyrażenie jest także pod pierwiastkiem
19 gru 20:12
Basiek: Odnajdź wzór skróconego mnożenia

Widzisz? Potem modułem... i tadam!
19 gru 20:13
krystek: =√(2−√3)2=I2−√3I=..
19 gru 20:14
Monika: ale jak wam to wyszło bo nie rozumiem
19 gru 20:19
krystek: Basiek napisała do prowadzić do wz skróconego mnożenia (a−b)2=
19 gru 20:20
Basiek: No, w takich zadaniach starasz się dopatrywać wzoru skróconego mnożenia
(a+b)
2 lub (a−b)
2, tu mamy minus, więc "szukamy" tego drugiego wzoru
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
W Twoim wyrażeniu jest
√3, czyli to nie może być ani a
2 ani b
2, zostaje nam ten "środek"
czyli 4
√3=2ab
2
√3=ab, no i.... a=2 i b=
√3 lub odwrotnie, jak podstawisz pod wzór− wyjdzie
19 gru 20:22
krystek: 4−2*2√3+3=22−2*2*√3+(√3)2
19 gru 20:22
Basiek: Krystek, skoro już Cię tu "widzę", spieszę Ci powiedzieć, że czas, który poświęciłeś na
wytłumaczenie mnie, dość opornemu stworzeniu− prawdopodobieństwa, okazał się nie tak całkiem
stracony, chyba już łapię.

Może jeszcze nie 100% zadań, ale sporo. Z tej okazji, jeszcze
raz dziękuję
19 gru 20:24
krystek: Jest mi miło ,życzę powodzenia!
Zdarzają się zadania ,z którymi ja mam kłopot również−trzeba dobrze "wczytać"się w treść
Nie jesteś oporna ,jesteś chętna do współpracy ,a takich osób jest mało ,większość chce
"gotowce"
A widzę ,że chętnie pomagasz innym i przez to utrwalasz wiadomości. POWODZENIA!
19 gru 20:33
Monika: dziękuję za pomoc jak mi to rozpisałeś co jest co to podstawiłam do wzoru i wyszło mi (tylko
nie wiem czy dobrze) 7−4√3
19 gru 20:35
Basiek: No właśnie, o to chodziło !
Czyli ostatecznie wyszło Ci 2−
√3 i to jest odpowiedź

?
19 gru 20:36
krystek: o to chodz!
Masz √x2=Ixi
i teraz √(2−√3)2=I2−√3I=2−√3
19 gru 20:38