matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze
paola94:
Rozwiąż równanie:
4
3
= (
8
27
)
x
· 3
19 gru 20:02
ICSP:
4
8
= (
)
x
9
27
2
2
(
)
2
= (
)
3
x
3
3
2 = 3x
19 gru 20:07
beti:
2
− dzielisz obustronnie przez 3 i obie str. doprowadzasz do potęgi liczby
3
2
− porównujesz wykładniki, z czego wychodzi, że x=
3
19 gru 20:08
krystek:
4
8
=(
)
x
9
27
19 gru 20:08
paola94:
Dzięki. Zgadza się
19 gru 20:18