liczby rzeczywiste
Truskawkowa: ze 100kg mleka o zawartości 3,8% tluszczu odciagnięto 10kg smietanki zawierającej 20% tłuszczu.
Ile procent tłuszczu zawiera odtłuszczone mleko? proszę o pomoc
19 gru 19:24
Basiek: tłuszcz początkowo: 3,8kg
ze śmietanką odciągnęliśmy 0,2*10= 2kg
teraz mamy 3,8−2=1,8 kg
Ale ale.... waga się też zmieniła 100kg−10kg=90kg
1,8:90=0,02= 2%
19 gru 19:32
Truskawkowa: dzięki
19 gru 19:33
Basiek: A proszę, mam tylko nadzieję, ze masz gdzies odpowiedzi i wszystko się zgadza. Procenty od
zawsze były moją piętą Achillesa

Chyba nadal są
19 gru 19:35
toja:

Metoda kubełkowa:
3,8*100− 20*10 = p%* 90
19 gru 19:42
Truskawkowa: niestety nie mam bo to zadanie ze sprawdzianu.. ;<
ale wierze Tobie
19 gru 19:42
toja:
19 gru 19:43
Basiek: Pierwszy raz widzę metodę kubełkową, ale chyba się zakochałam!
19 gru 19:43
toja:
Hehe

w kim?
19 gru 19:44
Truskawkowa: dziękuję
19 gru 19:44
Basiek: W kubełkach?

Gdzie one były całe moje życie, kiedy ich potrzebowałam ?!
19 gru 19:44
toja:
19 gru 19:46