Prawdopodobieństwo.
Carrie : Byłabym bardzo wdzięczna jesli ktoś mógłby mi pomoc w zadaniu, wystarczy nakierować, z
reszta sobie poradzę.
Rzucamy dwa razy symetryczna kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) 5 oczek w pierwszym rzucie,
b, sumy oczek rownej 6
c) iloczynu oczek rownego 12.
Dziękuję
23 mar 22:13
Basia: Potrafisz określić jak wygląda Ω (przestrzeń zdarzeń elementarnych tego doświadczenia)
i jaka jest |Ω| ?
23 mar 22:30
Carrie: Ja zrobiłam to tak po mojemu, ze:
b: ilosc zdarzen to 62 czyli 36
a A= (1,5) (2,4)(3,3)(4,2)(5,1) czyli 5.
Czyli prawdopodobienstwo wynosi 5/36
c: ilosc zdarzen tak samo 36.
A= (2,6)(3,4)(4,3)(6,2) czyli 4.
Czyli prawdopodobienstwo wynosi 4/36
Nie zbyt wiem jak z przykładem a.
Nie jestem pewna czy o to dokladnie chodzi, i czy jak napisze tak na sprawdzianie to
zostanie to zaliczone, czy nalezy jakoś bardziej 'matematycznie' napisac.
23 mar 22:35
Basia: Ω ok.
(a)
"5 oczek w pierwszym rzucie" tzn.
(5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) lub (5,6) czyli 6 możliwości
P(A) = 6/36 = 1/6
(b) i (c) masz dobrze tylko jeszcze 4/36 = 1/9
Na sprawdzianie powinno w zupełności wystarczyć.
Można to bardzo elegancko zapisać, ale to chyba nie jest wymagane.
Ω = { (x,y): x,y = 1,2,3,4,5,6}
|Ω| = 6*6 = 36
A = {(x,y): x = 5; y = 1,2,3,4,5,6 }
|A| = 1*6 = 6
P(A) = 6/36 = 1/6
B = {(x,y): x,y = 1,2,3,4,5,6 i x+y = 6} = {(1,5) (2,4) (3,3) (4,2) (5,1) }
|B| = 5
P(B) = 5/36
C = {(x,y): x,y = 1,2,3,4,5,6 i x*y = 12} = {(2,6) (3,4) (4,3) (6,2)}
|C| = 4
P(C) = 4/36 = 1/9
23 mar 22:46
Carrie: Zapytam jeszcze odnośnie innego zadania. Z grupy 5 mezczyzn i 9 kobiet wybieramy 2
osobowa delegacje. Jakie jest prawdopodobienstwo zdarzen ze w sklad delegacji:
a. wejda 2 kobiety - obliczam ilosc mozliwych zdarzen, tj. kombinacja 2 z 14 ? a
nastepnie obliczam ile mam mozliwosci wyboru kobiet czyli 2 z 9? ( dziele wynik przez
ilosc mozliwych zdarzen)
b.wejdzie 1 kobieta i 1 mezczyzna. analogicznie, ilosc mozliwych zdarzen, a następnie z
kombinacji wyliczam 1 z 9 i 1 z 5 co oczywiscie daje mi 9 i 5. Liczby te mnoże, wynik
otrzymany dzielę przez ilość możliwych kombinacji ? ( dostaje rachunek
prawdopodobienstwa)
c. wejdzie co najmniej jedna kobieta. tak samo ilosc mozliwych zdarzen, nastepnie z
kombinacji wyliczam sobie 1 z 9 i 1 z 5. lub mozliwosc taka ze beda dwie kobiety czyli
2z9. 9 i 5 mnoże, do tego dodaje wynik 2z 9 i to przez ilość zdarzen i dostaje rachunek
?
Wyliczyć i zapisać wydaje mi się że już umiem. Chodzi mi tylko o to czy mój tok myślenia
jest dobry.
Bardzo dziękuję za pomoc.
23 mar 22:54
Basia: Wszystko jak najbardziej poprawnie !
(c) można zrobić również przez zdarzenie przeciwne
C' - żadnej kobiety ⇔ 2 mężczyźni czyli kombinacja 2 z 5
obliczasz P(C')
P(C) = 1 - P(C')
Twój sposób jest o.k., ale gdyby wybierano np. 4 osobową delegację byłoby już znacznie
więcej rachunków niż przy zastosowaniu C' (bo trzeba by było liczyć 1 lub 2 lub 3 lub 4)
23 mar 23:02
Carrie: Faktycznie, masz rację, było by to łatwiejsze.
Teraz po rozwianiu moich wątpliwości, moge iść spokojnie spać i wyspana iść na jutrzejszy
spr!
Pierwszy raz tu trafiłam i jestem bardzo mile zaskoczona, nawet milszym okiem spojrzałam
na matematykę

można ją zrozumieć jak widać, jeśli ktoś Ci troszkę pomoże

Pozdrawiam Serdecznie.
23 mar 23:05
Basia: Miło nam wszystkim to przeczytać !
Dziękujemy i życzymy powodzenia na sprawdzianie.
Osobiście nie mam wątpliwości, że pójdzie dobrze.
23 mar 23:08