ciąg (a_n)
Bizon:
Ciąg (an) określony jest wzorem an=4n−13. Znajdź wszystkie liczby naturalne k takie,
że wyrazy ak, ak+1, ak+2 są liczbami pierwszymi.
19 gru 19:16
Vax: k=4
Zapisz jaką postać mają te liczby i zauważ, że wszystkie dają różne reszty przy dzieleniu przez
3, skąd jedna z nich ma być równa 3.
19 gru 19:26
Bizon:
W tym tonie jest i wskazówka ... ale chyba mam zaćmienie bo nie dostrzegam związku ... −

możesz jaśniej?
19 gru 19:42
Basia:
jakie mogą być reszty przy dzieleniu przez 3 ? tylko: 0,1,2
4k−13 = 3k−12+k−1
4k−9 = 3k−9 + k
4k−5 = 3k−3 + k−2
k≠k−1 i k≠k−2 i k−1≠k−2
czyli k−2, k−1 i k to trzy różne reszty z dzielenia przez 3
czyli jedna z nich musi = 0 ⇒ jedna z tych liczb pierwszych jest podzielna przez 3 ⇒
musi = 3
a ponieważ ciąg jest rosnący ⇒ ak = 3 (bo mniejszej pierwszej nieparzystej nie ma)
19 gru 20:00
Bizon:
Dzięki bardzo Basiu. −
19 gru 20:10