Funkcje
Niko: | | x+4 | |
Dana jest Funkcja f(x)= |
| |
| | x2+16 | |
A. Dziedziną funkcji jest zbiór (−
∞;4) u (4;+
∞)
B. Miejscem zerowym funkcji jest liczba −4
C. Funkcja nie ma miejsca zerowego
D. Punkt (0,−4) należy do wykresu funkcji
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania krok po kroku
19 gru 19:04
ser: B
19 gru 19:05
Niko: a mógłbyś uzupełnić odpowiedź o lrozwiązanie podpunktów krok po kroku ?
19 gru 19:08
ser: Dziedzina : R
Miejsce zerowe −4
Funkcja ma miejsce zerowe patrz wyżej
Dla x=0 wyjdzie y=0,25 zatem (0,−4) nie nalezy do wykresu
19 gru 19:10
toja:
D=R to odp A) odpada
B) x+4=0 ⇒ x=−4 −−− miejsce zerowe −− pasuje
C) odpada , bo jest miejsce zerowe
| | 4 | | 1 | |
D) dla x=0 y = |
| = |
| ≠ −4 −−− odpada |
| | 16 | | 4 | |
poprawna odp: B)
19 gru 19:12