:P
ICSP: Trivial jesteś może?
19 gru 19:02
Trivial: Tak, o co chodzi ?
19 gru 19:09
toja:
O to samo, co zawsze
19 gru 19:12
ICSP: Przepraszam że nie odpisywałem

Pomagałem koledze

Mam dwie sprawy:
Po pierwsze : zadanka sobie porobimy
Drugą podam później xD
Gotowy?
19 gru 19:23
Trivial: Jakie znowu zadanka? Przeklęci podszywacze!
19 gru 19:30
ICSP: 
Nie gadaj robimy

Sprawdź czy zbiór V jest podprzestrzenią liniową przestrzeni liniowej P nad ciałem R jeśli:
P = R
3, V = {(x,y,z)∊ R
3 : x > 0}
wyczytuję z mojej super ściągawki ze są dwa warunki i zaczynam robić :
ξ = (x,y,z) ∊V ⇔ ,x >0
η = (a,b,c) ∊ V ⇔ a>0
ξ + η = (x+a,y+b,z+c) ∊ V bo x+a >0
α * η = (αx ,αy, αz) ∉ V
czyli nie jest podprzestrzenią?
Pierwszy raz spotykam się z takim typem zadania
19 gru 19:37
Trivial: Zjem kolację.
19 gru 19:39
ICSP: poczekam
19 gru 19:41
Trivial:
Pierwszy warunek podprzestrzeni liniowych:
Jeżeli nie ma (0,0,0,...,0) to nie jest podprzestrzenią.

Od razu widać, że nie spełniony.
19 gru 19:42
ICSP: ale moje rozwiązanie poprawne?
19 gru 19:47
Trivial: Z kosmosu nagle ∉V. No i za dużo niepotrzebnego liczenia.
19 gru 19:48
Trivial: Ale poza tym OK.
19 gru 19:48
Basia:
no nie jest podprzestrzenią liniową nad ciałem (R; +; *), bo tak jak napisałeś
dla α≤0 α*(x,y,z) ∉V
19 gru 19:49
ICSP: to dopiszę że jeżeli α < 0 to mamy sprzeczność z warunkiem i nie będzie z kosmosu
19 gru 19:49
;p: β
19 gru 19:50
Trivial: najlepiej podać kontrprzykład

przykład 0*v = (0,0,0) ∉V i już
19 gru 19:50
Basia:
no chyba, że działanie nie są zdefiniowane "tradycyjnie", bo nie napisałeś, a przecież wcale
nie musi to być klasyczne dodawanie i klasyczne mnożenie
19 gru 19:52
Trivial: Bez przesady
Basiu.
19 gru 19:53
ICSP: nie mogę wykazać czegoś takiego :
V = {(x,y,z,} ∊ R
3 : x+y+z = 0}
dochodzę do postaci :
ξ + η = (x+a,y+b,z+c) i nie wiem co dalej
19 gru 20:00
Trivial: Równanie x+y+z = 0 wyznacza płaszczyznę nieskończoną z każdej strony − podprzestrzeń!
19 gru 20:03
Trivial: przechodzącą przez punkt (0,0,0) − zapomniałem dodać
19 gru 20:03
Basia:
@Trivial jaka przesada ? ICSP studiuje matematykę, nie rachunki
@ICSP no przecież
x+y+z=0 i a+b+c=0 ⇒ (x+a)+(y+b)+(z+c)=0 ⇒ co z tego wynika ?
19 gru 20:04
ICSP: ... Mógłbyś bardziej moją metodą?
19 gru 20:04
ICSP: aa to sie dodaje xD
po opuszczeniu i uporządkowaniu:
(x+y+z) + (a+b+c) = 0 + 0 = 0
19 gru 20:05
Trivial: Basiu, ale chyba jakieś konwencje obowiązują?

Jeżeli nikt nie wspomina o
przedefiniowaniu działania, to można spokojnie założyć że jest tradycyjne.
19 gru 20:06
Basia:
można; można; tylko ICSP bardzo często czegoś nie dopisuje chociaż powinien, i stąd
zastrzeżenie
19 gru 20:08
Trivial: OK
19 gru 20:08
ICSP: Dzisiaj całe polecenie napisałem
19 gru 20:10
Trivial: Jeszcze coś?
19 gru 20:12
ICSP: Jeszcze dużo

Następny :
V = {(x,y,z,) ∊ R
3 : x ∊ Q} psuje się drugi warunek z mnożeniem?
V = (x,y,z,) ∊ R
3 : yz≤ 0 ) psuje się drugi warunek znowu i możliwe również że pierwszy

V = {(x,y,z,) ∊ R
3 : x+y+z = x−y = 0
a na to nie mam już pomysłu
19 gru 20:14
Trivial:
1. tak
2. drugi się psuje?
3. Skoro x−y = 0, to y=x.
Skoro x+y+z = 0 to wykorzystując to, co wiemy wyżej mamy: 2x+z = 0 → z = −2x.
Zatem V = {(x,x,−2x) : x∊ R} = {(1,1,−2)*x : x∊R}.
Jest to prosta z punktem (0,0,0), czyli podprzestrzeń.
19 gru 20:22
ICSP: Jak ty rozpoznajesz te podprzestrzenie nie sprawdzając ich warunków ?
Nie rozumiem twoich metod
19 gru 20:24
Trivial:
Po prostu geometrycznie interpretuję Twoje warunki.
1. Czy biorąc dwa dowolne wektory z V i dodając je wyląduję w V?
2. Czy mnożąc dowolny wektor z V przez dowolny skalar wyląduję w V?
19 gru 20:26
ICSP: a mógłbyś ten ostatni podpunkt rozwiązać moja metodą?
19 gru 20:27
Trivial:
Kontynuując od prawie końca:
u = (1,1,−2)u
v = (1,1,−2)v
1.
u +
v = (1,1,−2)u + (1,1,−2)v = (1,1,−2)(u+v) − OK.
2. α
u = (1,1,−2)(αu) − OK.
19 gru 20:30
ICSP: muszę to przeanalizować bo mi sie oznaczenia mylą xD
19 gru 20:33
ICSP: mógłbyś mi jeszcze powiedzieć kiedy to by nie było Ok?
19 gru 20:39
Trivial: Kiedy nie da się przedstawić w postaci (1,1,−2)*γ, dla pewnego γ∊R.
19 gru 20:40
ICSP: To taki przykład :
P = R4 , V = {(x,y,z,t) ∊ R4: x = z lub y = t}
co z tym ?
19 gru 20:42
Trivial:
V = {(x,y,z,t) ∊ R4: x = z lub y = t} = {(α,y,α,t) : α∊R} ∪ {(x,β,z,β) : β∊R} = A∪B
Dalej już prosto. W oczywisty sposób A i B są przestrzeniami liniowymi, trzeba udowodnić, że
biorąc wektory u∊A oraz v∊B i sumując je pozostaniemy w V.
u = (α,y,α,t)
v = (x,β,z,β)
u+v = (α+x, β+y, α+z, β+t)
Niestety nie jest to spełnione np. dla x = 1, y = 2, z = 3 i t = 4.
19 gru 20:54
ICSP: Dziękuję bardzo

Na dziś mi już wystarczy przestrzeni wektorowych

Pozdrawiam.
19 gru 20:58
Trivial: Proszę bardzo.

Jakby co to polecam filmiki Gilberta Stranga z MIT.
19 gru 21:08