Prawdopodobieństwo.
Kasiaaa: Bardzo proszę o sprawdzenie zadania

W pudełku jest 16 kartek z liczbami od 1 do 16. Losujemy jedna kartke i odczytujemy
liczbę zapisana na niej. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
a) wylosowano liczbe podzielna przez 5,
b) wylosowano liczbę parzystą..
Wyszlo mi że w a= 3/16
a w b=1/2
Ale mam pytanie, czy można to jakoś obliczyć za pomocą wzorów na kombinacje, wariacje z
pow. i wariacje bez powt. ? Bo wydaje mi się ze o to mojej nauczycielce chodzilo.
23 mar 22:09
Basia: Dobrze Ci wyszło i nie ma sensu tu stosować innych wzorów.
Na upartego (ale to sztuczne strasznie i tak się nie robi) można przyjąć, że
|Ω| = C161 = (16 nad 1) = 16
|A| = C31 = (3 nad 1) = 3
|B| = C81 = (8 nad 1) = 8
albo analogicznie wariacje jednoelementowe bez powtórzeń odpowiednio spośród 16,3 i 8
wyjdzie tak samo ale to nie tylko sztuczne, to idiotyczne
23 mar 22:16
Kasiaaa: Bardzo dziękuje za pomoc i rozwianie moich wątpliwości.
23 mar 22:19