Nierówności wielomianowe z modułem
Nikki: Proszę o pomoc przy rozwiązaniu danej nierówności
x4 −3x2 ≤ |x2 − 3|
więc z tego co już sama zrobiłam to wyliczyłam kiedy będzie moduł dodatni i ujemny.
dla ujemnego rozpisałam:
x4 −2x2 −3 ≤ 0
nie mogę znaleźć pierwiastka, może da się to jakoś inaczej zrobić ? Proszę o pomoc.
19 gru 18:57
beti: to jest nierówność dwukwadratowa − wprowadź zmienną t: x2 = t, i t ≥ 0
19 gru 19:34
Nikki: dzięki ślicznie
19 gru 19:35
Nikki: a jak sobie poradzić z |x3 + 2x2| < 9x + 18
głównie to chodzi mi o rozkład wyrażenia w module
19 gru 19:38
ICSP: x3 + 2x2 = x2(x+2)
19 gru 19:39
beti: jak juz opuścisz moduł (chyba o to ci chodzi?) to masz nierównośc wielomianową − przenosisz
wszystko na lewa str. i grupujesz
19 gru 19:40
Nikki: to to wiem, ale jak wyznaczyć z tego co napisał ICSP które będą dodatnie a które ujemne
19 gru 19:43
Nikki: pomocy ?
19 gru 19:55
beti: dodatnie będa gdy x2(x+2)>0 − obl. pierw. x1=0, x2=−2 i rysujesz parabolkę ramionami w
góre. Rozwiązaniem będzie suma przedziałów: xε(−∞, −2)u(0, +∞)
19 gru 19:58
Nikki: a ujemne ?
19 gru 19:59
beti: tzn powinny być ≥0 −−− i w odp. przedziały będą domknięte: (−∞, −2>u<0, +∞)
19 gru 20:00
beti: a ujemne w pozostałej częsci: (−2, 0)
19 gru 20:00